مسیرهای تامین مسکن حمایتی
مسیرهای تامین مسکن حمایتی
اخیرا مرکز پژوهشهای مجلس در یکی از مطالعات خود که به نقد سیاستهای نوسازی در بافت-های فرسوده اختصاص داشت، گریزی هم به مسکن ملی زد و تعداد خانههایی که دولت سیزدهم طی دوسال عمر کاریاش ساخت و تحویل مردم داد را اعلام کرد؛ فقط ۲۰ هزار واحد مسکونی.
این در حالی است که نمایندههای مجلس در سال ۱۴۰۰ مصوب کرده بودند باید هر سال یک میلیون مسکن حمایتی یا مسکن ارزان ساخته شود و به متقاضیان واجد شرایط واگذار شود. این یعنی دو میلیون واحد مسکونی طی دو سال گذشته؛ اما فقط یک درصد این طرح محقق شد.
البته در همین دو سال گذشته پنج میلیون خانوار فاقد مسکن در طرح مسکن ملی ثبتنام کردهاند و اتفاقا مشمول طرح هم شدند اما به دلیل ناتوانی مالی در پیش پرداخت، آن هم به میزان ۴۰ میلیون تومان آورده نقدی در فاز اول، عملا از قطار مسکندار شدن جا ماندند و کمتر از یک میلیون نفر از این افراد در حال حاضر در این صف قرار دارند. چه اتفاقی رخ داد که متقاضیان مسکن امکان ورود به صف مسکن حمایتی را نداشتند؟ دولت چهاردهم در مواجهه با این ابرمعضل چه اقداماتی را باید در حوزه تامین مالی بخش مسکن و ساختمان انجام دهد و البته از چه کارهایی پرهیز کند؟
محمد خدادادی، عضو هیات مدیره انجمن صنعت ساختمان و مهدی هدایت، رئیس سازمان نوسازی شهر تهران با حضور در میزگرد گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» که در استودیوی «اکوایران» برگزار شد، این پرسشها را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
سوال : آقای هدایت شما در مسکن مهر هم حضور داشتید؛ از اوایل دهه ۹۰ که تقریبا ابتدای کار مسکن مهر بود. آیا در آن زمان از فاصله ثبتنام تا ورود به مسکن مهر، این حجم ریزش از سمت متقاضیان وجود داشت ؟
در موضوع مسکن مهر، در آن مقطع ، هم قدرت مالی مردم بیشتر از اکنون بود و هم ظرفیتهایی که در بخشهای مختلف مثل بانکها و دولت وجود داشت، باعث شده بود که آورده مردم نسبتا پایین باشد و به تبع، ما شاهد ریزشهای بسیار کمتری بودیم. به عنوان مثال در پردیس با پنج میلیون تومان آورده نقدی و ۲۵ میلیون تومان وام ساخت، واحدها تحویل داده شد. یعنی قیمت تمام شده مسکن مهر در ابتدا حدود ۳۰ میلیون تومان بود که با شرایط امروز قابل مقایسه نیست به همین دلیل شاهد ریزشهای بسیار کمتر بودیم. در آن زمان نسبتا هم قیمت ساخت و هم وامی که پرداخت میشد متعادل بود و بعضا همان تسهیلات ساخت، ۸۰ درصد قیمت ساخت را پوشش میداد. این در حالی است که اکنون وام، یک سوم قیمت ساخت را هم پوشش نمیدهد. بازپرداخت وام مسکن مهر نیز با بازپرداخت وام مسکن ملی قابل مقایسه نیست. اینها موانعی هستند که باعت ناتوانی مردم و افزایش ریزشها در این طرح شده است.