پرش به مطلب اصلی

بانک ملت از سهامداری ایران خودرو انصراف داد؛ فروش سهام بصورت یکجا و نقد

· خواندن 3 دقیقه

بانک ملت از سهامداری ایران خودرو انصراف داد؛ فروش سهام بصورت یکجا و نقد!

دنیای اقتصاد: بلوک ۱.۶۸ درصدی سهام شرکت ایران خودرو چهارشنبه آینده، از سوی یکی از سهامداران عمده ، در بازار دوم معاملات بورس به فروش می‌رسد.

بانک ملت از سهامداری ایران خودرو انصراف داد؛ فروش سهام بصورت یکجا و نقد!

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد،  بلوک ۱.۶۸ درصدی سهام شرکت ایران خودرو چهارشنبه آینده از سوی بانک ملت که یکی از سهامداران عمده این شرکت است، در بازار دوم معاملات بورس به فروش می رسد. گروه مالی ملت در نظر دارد بلوک ۱.۶۸ درصدی سهام شرکت ایران خودرو را به طور یکجا و نقد عرضه کند تا در صورت انجام، از ترکیب سهامداری آن خارج شود.

طبق جدولی که در این زمینه منتشر شده بیش از ۵ میلیارد سهم "خودرو" چهارشنبه ۲۸ آذر از طریق کارگزاری بانک ملت عرضه خواهد شد.

در این واگذاری قیمت پایه هر سهم با قیمت پایانی روز قبل از عرضه به اضافه ۱۵ درصد به شرطی که کمتر از ۴۰۸۶ ریال نباشد، تعیین شده است.

طبق گزارشی که مرکزپژوهش های مجلس منتشر کرده ، سهامداران شرکت ایران خودرو به پنج گروه اصلی تقسیم می‌شوند.

گروه اول دولت است که از طریق سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران ۵.۷ درصد از سهام ایران‌ خودرو را به خود اختصاص داده است. این سازمان سال ۱۳۶۰ تحت عنوان طرح‌های مهم انقلاب اداره ایران‌ خودرو را به دست گرفت و سهامدار کل شرکت شد که بعدها با واگذاری‌های صورت‌گرفته از سهام سازمان گسترش کاسته شد.

گروه بعدی با عنوان شرکت‌های عمومی وابسته به دولت و بانک دسته‌بندی می‌شوند. سرمایه‌گذاری ملی، سرمایه‌گذاری آتیه صبا، بانک صادرات، بانک تجارت، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کشوری و گروه مالی ملت در این دسته جای می‌گیرند که مجموعه ای از سهام آبی‌پوشان جاده‌ مخصوص را به خود اختصاص  داده اند.

طبق آخرین اظهارنظرها این سهم ۸ درصد است. صندوق بازنشستگی کشوری زیر نظر وزارت کار و توسط سازمان بازنشستگی کشوری اداره می‌شود. این صندوق در حد فاصل شهریور تا آذر سال ۱۴۰۰ کل سهام را به سرمایه‌گذاری آتیه صبا واگذار کرد. جالب اینکه تقریبا کل سهام سرمایه‌گذاری آتیه صبا تحت اختیار صندوق بازنشستگی کشوری است؛ یعنی این صندوق، سهام ایران‌خودرو را طی یک چرخش به خود واگذار کرده است. شرکت‌های زیرمجموعه ایران‌خودرو گروه سهامداری دیگری هستند که مالک سهام آن، شرکت مادر است.

این سهام به عنوان سهام تو دلی شناخته میشود؛ البته قطعه‌سازان سهامداران بعدی ایران‌ خودرو هستند و بعد از آن ها نیز سهامداران خردقرار دارند.

ساختار سهامداری ایران‌خودرو بسیار پیچیده و درهم است تا جایی که اگر ترکیب مالکیتی شرکت‌های دارنده سهام هم مرور شود، باز هم نشانه‌های دیگری از سهامداری چرخه‌ای دیده می‌شود.

حالا قرار است بانک ملت چهارشنبه هفته آینده بلوک ۱.۶۸ درصدی سهام خود در شرکت ایران خودرو را به فروش برساند. از خریداران احتمالی این سهام اطلاعی در دسترس نیست.

در دولت سیزدهم رییس جمهور فقید، در دستورات ۸گانه ای دستگاه‌های مربوطه را ملزم کرد که تا شهریور ۱۴۰۱ مباحث مربوط به واگذاری سهام خودروسازان و خصوصی سازی این شرکت‌ها را تعیین تکلیف کنند و در ادامه فرایند واگذاری آغاز شود.هر چند تا سال ۱۴۰۳ هیچ نشانه ای از روند واگذاری نبود، با این حال، پیرو این دستور شرکت ایران خودرو، سایت مازندران،  کرمانشاه و سهام بانک پارسیان را در صف عرضه قرار داد که بنا به گفته خودروساز، هیچ کدام نیز به فروش نرفت.

منبع: donya-e-eqtesad.com