پرش به مطلب اصلی

ارزش سهام شرکتهای معدنی در پی سقوط ۹ درصدی قیمت مس، کاهش یافت

· خواندن 4 دقیقه

ارزش سهام شرکت‌های معدنی در پی سقوط ۹ درصدی قیمت مس، کاهش یافت

ارزش سهام شرکت‌های معدنی در پی سقوط ۹ درصدی قیمت مس، کاهش یافت

قربانی بزرگ تعرفه‌‌‌ها

بازارهای جهانی فلزات روز جمعه شاهد یکی از شدیدترین ریزش‌‌‌های سال‌های اخیر بود؛ جایی که قیمت هر تن مس به زیر مرز ۹۰۰۰ دلار سقوط کرد. این افت که سنگین‌‌‌ترین کاهش از زمان همه‌گیری کرونا در مارس ۲۰۲۰ محسوب می‌شود، در پی نگرانی‌ها از تشدید جنگ تجاری میان قدرت‌‌‌های بزرگ اقتصادی رقم خورد و موجی از فروش در بازار فلزات و سهام شرکت‌های معدنی را به راه انداخت. بر اساس داده‌‌‌های بورس فلزات لندن، قیمت مس روز جمعه با افت ۶.۳ درصدی به ارزش ۸۷۸۰ دلار به ازای هر تن رسید. هم‌‌‌زمان، قیمت مس در بازار کامکس نیویورک نیز به شدت کاهش یافته است و در مسیر ثبت بزرگ‌ترین سقوط دو روزه خود از سال ۲۰۱۱ تاکنون قرار گرفته است. نیکل نیز از این موج نزولی در امان نمانده و بهای آن در بورس فلزات لندن به پایین‌‌‌ترین سطح از سال ۲۰۲۰ رسیده است. سقوط شدید قیمت مس، به‌‌‌عنوان یکی از فلزات پایه کلیدی که به عنوان دماسنج اقتصاد جهانی شناخته می‌شود، زنگ خطر تازه‌‌‌ای برای فعالان اقتصادی به صدا درآورده است. اکنون بازارها بیش از هر زمان دیگری نسبت به تبعات سیاست‌‌‌های حمایتی و تعرفه‌‌‌ای ایالات متحده در برابر اقتصاد جهانی حساس شده‌‌‌اند.

چشم‌انداز نزولی

با افت ناگهانی قیمت مس در بازارهای جهانی، ارزش سهام ۵۰ شرکت بزرگ معدنی در روز جمعه با کاهشی چشمگیر، مجموعا ۱۲۶ میلیارد دلار کاهش یافت. این افت عمدتا در پی نگرانی‌ها از رکود جهانی و اثرات جنگ تجاری میان چین و ایالات متحده رخ داده است. مس که در پایان ماه مارس، به دنبال خریدهای شتاب‌‌‌زده ایالات متحده در آستانه اجرای تعرفه‌‌‌ها به اوج تاریخی خود رسیده بود، اکنون با کاهش ۱۸.۴ درصدی از آن نقطه فاصله گرفته و در آستانه ورود به بازار نزولی (خرسی) قرار دارد. هشدار هفته گذشته بانک فرانسوی ب.ان.پ (BNP Paribas) که پیش‌بینی کرده بود تعرفه‌‌‌های جدید به کاهش شدید قیمت‌ها منجر خواهد شد، حالا به حقیقت پیوسته است. دیوید ویلسون، استراتژیست ارشد این بانک، اعلام کرده بود که بحران قیمت‌ها رو به پایان است و تمرکز بازار از کمبود عرضه به کاهش تقاضای ناشی از سیاست‌‌‌های تجاری ایالات متحده معطوف خواهد شد. این بانک پیش‌بینی کرده بود که قیمت مس در سه‌‌‌ماهه جاری به ۸‌هزار و ۵۰۰ دلار برای هر تن برسد. کارشناسان معتقدند مس به‌‌‌دلیل استفاده فراوان در بخش‌‌‌هایی مانند صنعت، تولید و ساخت‌‌‌وساز، به‌‌‌شدت تحت تاثیر شرایط اقتصادی قرار می‌‌‌گیرد. بنابراین، هر نشانه‌‌‌ای از کاهش رشد اقتصادی یا احتمال رکود جهانی می‌تواند به سرعت باعث کاهش تقاضا و افت قیمت این فلز شود.

مکس لایتون، رئیس تحقیقات کالاها در بانک سیتی‌‌‌گروپ (Citigroup)، در گفت‌‌‌وگویی هشدار داد که قیمت مس ممکن است در هفته‌‌‌های آینده تا ۱۰‌درصد دیگر نیز کاهش یابد. در همین حال، بانک آمریکایی جی‌‌‌پی مورگان احتمال وقوع رکود جهانی را در صورت ادامه جنگ تجاری، ۶۰‌درصد ارزیابی کرده است. در پی کاهش قیمت‌ها، موجی از فروش در سهام شرکت‌های معدنی رخ داده است. سهام شرکت بی‌‌‌اچ‌‌‌پی (BHP)، غول معدنی مستقر در استرالیا، در بورس نیویورک با افت ۹.۵درصدی، به ارزش بازاری ۱۰۷.۳ میلیارد دلاری رسیده است. شرکت رقیب «ریوتینتو» (Rio Tinto) نیز با کاهش ۶.۴ درصدی، به ارزش بازار ۹۳.۵ میلیارد دلار سقوط کرده است. همچنین، تضعیف بازار سنگ‌‌‌آهن به‌‌‌عنوان ماده خام اصلی فولادسازی، پس از هشدار بانک گلدمن ساکس مبنی بر احتمال کاهش ۱۵درصدی قیمت آن، به افت بیشتر شرکت‌ها دامن زده است.

شرکت‌های مس‌‌‌ در آتش

شرکت آمریکایی فری‌‌‌پورت مک‌‌‌موران، دومین تولیدکننده بزرگ مس در جهان پس از غول چلیایی کودلکو، با افت سنگین ۱۳.۱ درصدی، بیشترین کاهش روز جمعه را به نام خود ثبت کرد. در این روز، بیش از ۴۵ میلیون سهم این شرکت دست ‌‌‌به ‌‌‌دست شد و ارزش بازار آن به ۴۱.۹ میلیارد دلار سقوط کرد.

در مکزیک، شرکت مس جنوبی هم شرایط بهتری نداشت و با کاهش ۹.۶درصدی، مجموع افت هفتگی‌‌‌اش به ۱۶.۷‌درصد رسید تا ارزش بازار آن به ۶۲.۴ میلیارد دلار برسد. در چین نیز، ارزش شرکت زِی‌‌‌جین ماینینگ با افت ۷.۲درصدی به ۵۶.۹ میلیارد دلار کاهش یافت. در بازار اروپا، سهام دو شرکت بزرگ گلنکور و آنگلو که در بورس لندن معامله می‌‌‌شوند، به ترتیب ۱۱.۵ و ۱۱‌درصد کاهش یافت. این دو شرکت که در رده ششم و هفتم تولیدکنندگان بزرگ مس جهان قرار دارند، طی یک هفته حدود ۲۰‌درصد از ارزش خود را از دست داده‌‌‌اند.

در کانادا نیز شرکت Teck Resources با سقوط ۱۲.۱درصدی روبه‌‌‌رو شد و دو شرکت بزرگ دیگر یعنی آیوَنهو و فرست کوانتوم مینرالز به ترتیب ۱۲.۶ و ۱۲.۸‌درصد کاهش ارزش را تجربه کردند.

منبع: donya-e-eqtesad.com