پرش به مطلب اصلی

گردهمایی صنعت نساجی و پوشاک استان اصفهان

· خواندن 9 دقیقه

گردهمایی صنعت نساجی و پوشاک استان اصفهان

گروه گزارش- تعداد واحدهای نساجی دارای پروانه بهره‌برداری کشور امروز از ده هزار واحد فراتر رفته که این میزان، حدودا بیش از ۱۲ درصد واحدهای صنعتی کشور را تشکیل می‌دهند، این در حالی است که در دوره‌های مختلف پس از پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، سرمایه‌گذاری تقریبی ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار در این صنعت اعم ساخت تجهیزات، به‌روزرسانی و زیرساخت‌های مورد انجام‌گرفته است، اما آنچه شاهد آن هستیم به گفته رییس هیات مدیره انجمن کارفرمایان صنعت نساجی استان اصفهان، پیشی گرفتن زیان ناشی از استهلاک ماشین‌آلات بر رشد نرخ سرمایه‌گذاری در این صنعت است.

گردهمایی صنعت نساجی و پوشاک استان اصفهان

او افزود: رشد استهلاک ماشین‌آلات ما به‌مراتب بیشتر از رشد واردات بوده و این موضوع باعث کهنگی ماشین‌آلات شده است. در صنعت نساجی، عمر متوسط ماشین‌آلات به ۱۵ سال می‌رسد، درحالی‌که عمر مفید ماشین‌آلات نساجی در دنیا به پنج سال کاهش‌یافته است. این امر قدرت رقابت و عرضه داخلی ما را کاهش داده و نیازمند توجه ویژه‌ای است.

شاه کرمی که در رویدادی بانام  گردهمایی بزرگ صنعت نساجی و پوشاک استان اصفهان به میزبانی ایتما در اتاق بازرگانی سخن می‌گفت با اشاره به تولید ۴۰ درصد از تولیدات نساجی در استان اصفهان گفت: در حوزه ماشین‌آلات و فناوری ساخت آن‌ها، نیازها و توانایی‌های دوسویه‌ای در اصفهان وجود دارد، در عین اینکه بسیاری فناوری‌ها و ماشین‌آلات موجود به تقویت، به‌روزرسانی و ارتقا نیاز دارند، از دیگر سو متخصصان داخلی توانسته‌اند موفقیت‌های قابل‌توجهی در تولید بخشی مهمی از ماشین‌آلات موردنیاز در صنعت نساجی کسب کنند تا جایی که هم‌اکنون بخشی از نیازهای بازارهای منطقه و اروپا را تولید می‌کنند.

او با تأکید دوباره بر تولید ۴۰ درصدی  از کل  صنعتی نساجی ایران در اصفهان افزود: ۷۵ درصد از پخش ماشینی، ۶۰ درصد از پارچه بافته‌شده، ۶۰ درصد از چاپ و ۶۰ درصد از تولید محصولات نساجی در این استان تولید می‌شود. تأمین نیاز داخلی صادرات به کشورهای افغانستان و عراق نیز داریم، همچنین ۹۰ درصد از روسری‌های تولیدی ایران در استان اصفهان تولید می‌شود

شاه کرمی،افزود:ما در حال حاضر به‌طرف  دوره استهلاک و پیر شدن ماشین‌آلات در صنعت نساجی رفته‌ایم و تولیدکننده داخلی .قدرت رقابت با خارجی‌ها را ندارند.در اصفهان ماشین‌آلات زیادی داریم  اما صنعت نساجی ما با ضریب بالای ۸۰درصد نیاز به ماشین‌آلات جدید دارد وعمرماشین‌آلات نساجی ما ۱۵سال شده که زیاد است و مصرف بالای انرژی دارد و کیفیت لازم و راندمان بالایی نداریم و به‌جای واردات پارچه روی واردات ماشین باید تمرکز کنیم تا خودکفا شویم.

حلقه مفقوده در صنایع نساجی

شاه کرمی در پاسخ به پرسش دنیای اقتصاد پیرامون حلقه مفقوده در زنجیره توسعه صنعت نساجی گفت: اولین مشکل ما در حال حاضر تحریم‌هاست که واقعیت بزرگی است.اگر دولت‌های دیگر  کالای خودشان را ارزان‌تر و با قاچاق وارد کشور ما نکنند تولیدکننده داخلی قادر به صادرات خواهد بود.حلقه مفقوده دیگر ، پوشاک بود که شهرک پوشاک در استان اصفهان افتتاح‌شده و سال آینده به بهره داری می‌رسد و ما را در عرض ۳سال قادر به صادرات چهار ونیم میلیاردی خواهد کرد.

شاکرمی درباره انتقادی که درباره ضرر نساجی صنعتی به‌عنوان صنعتی پرمصرف و آب بر که  برای اصفهان مضر است هم گفت:در حال حاضر تولیدکنندگان الیاف که خود من یکی از آن‌ها هستم بر روی روش‌های جدید متمرکز هستند که آلودگی محیط‌زیستی ندارند و درعین‌حال مساله  کیفیت محصولات در آن‌ها حل می‌شود،  همه این‌ها برای کاهش آلودگی محیط‌زیست است. ما دانشگاه‌ها و محققان خوبی داریم که استفاده از نتایج تحقیق آن‌ها  برای کاهش مصرف آب در تولید هر کیلو پارچه موثر خواهند بود، چه این‌که با توجه تسهیلات ارایه شده برای اعتبار مالیاتی در برابر سرمایه‌گذاری بر تحقیق و توسعه، می‌توان امیدوار بود که صنعت و دانشگاه، مسیر مشترکی پیدا کنند، مسیری که در آن علاوه بر بهره‌وری تولید، مسوولیت تولیدکننده در برابر محیط‌زیست محقق شود.

رونمایی از پوستر هفدهمین  نمایشگاه بین‌المللی صنعت نساجی

در ادامه این رویداد که همراه با رونمایی از پوستر هفدهمین  نمایشگاه بین‌المللی صنعت نساجی و پوشاک اصفهان با شعار اصالت و نوآوری بود، محمدمهدی هادوی،دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ماشین‌سازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری با اشاره به ارزش سه میلیارد دلاری  تولیدات نساجی در سال  گفت، عدد یادشده به همراه محصولات و واردات ماشین‌آلات صنعتی و تجهیزات ، تجارتی حدودا هشت میلیارد دلاری را رقم می‌زند بااین‌حال، بازار کشور ما تنها به این اعداد محدود نمی‌شود. نیاز واقعی ما تقریباً بین ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار است که از این مقدار، تنها ۱۱ میلیارد دلار تأمین می‌شود.

هادوی همچنین بابیان اینکه مشکل جایگزینی ماشین‌آلات نیز در دیگر صنایع وجود دارد، افزود: در بازار جهانی ماشین‌آلات و تجهیزات، حجم بازار بین ۵۵۰ تا ۷۰۰میلیارد دلار تخمین زده می‌شود و ما تنها حدود یک‌ و نیم تا دو درصد از این بازار را در اختیارداریم. در صنعت نساجی، بازار جهانی حدود ۲۵ میلیارد دلار در سال است. با توجه به واردات سالانه ۵۰۰ میلیون دلار و تولید داخلی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار، سهم ایران از بازار جهانی نساجی تقریباً چهار درصد است. اگر محدودیت‌ نداشتیم، می‌توانستیم تا هفت درصد از نیاز جهانی را تأمین کنیم که این نشان‌دهنده پتانسیل بالای صنعت نساجی کشور ماست. دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ماشین‌سازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ادامه داد: اگر بخواهیم به صنعت ماشین‌سازی بپردازیم، در خود صنعت نساجی نیز فرصت‌های زیادی برای اشتغال‌زایی و استفاده از فناوری‌های روز وجود دارد. ما به ماشین‌آلات باکیفیت بالا و خدمات پس از فروش مناسب نیاز داریم تا بتوانیم محصولات قابل قبولی تولید کنیم.

او در ادامه به  قانون جهش تولید دانش‌بنیان و  اعتبار مالیاتی اشاره کرد و گفت:  هر شرکتی که در تحقیق و توسعه هزینه کند، اگر  مورد تأیید معاونت علمی، فناوری قرار بگیرد این امکان وجود دارد تا هزینه‌هایش تحت عنوان مالیات محاسبه شود که این مزیت نقش مهمی  در افزایش و رونق سرمایه‌گذاری در  زمینه فناوری‌های نوین در ماشین‌سازی، نساجی و صنایع غذایی دارد. هادوی با تأکید بر اینکه ما به‌خوبی از محدودیت‌های صادراتی آگاهیم و می‌دانیم که تولیدکنندگان با چالش‌های زیادی در این زمینه مواجه هستند، ادامه داد: اگر بحث صادرات مطرح شود، مشکلات زیادی ازجمله مسائل بین‌المللی و داخلی وجود دارد. ما باید با نهادهایی، مانند بانک مرکزی و اداره اقتصاد در تعامل باشیم و مسئله برگشت ارز را نیز در نظر بگیریم، همچنین با توجه به تحریم‌ها، پرسش‌هایی مطرح می‌شود که چگونه می‌توانیم صادرات را انجام دهیم؟ او گفت: ما باید این چالش‌ها را پشت سر بگذاریم و به صادرات نگاه کنیم، آن‌هم نه‌تنها به‌عنوان یک فرصت برای توسعه بازار، بلکه به‌عنوان یک‌راه برای تعامل با کشورهای صاحب فناوری و رقابت با تولیدکنندگان معتبر خارجی. یکی از مسائلی که در کشور ما در زمینه ماشین‌سازی و تجهیزات پیشرفته وجود دارد، انتقادات تولیدکنندگان به ماشین‌سازیان داخلی است. برخی از این انتقادات امکان دارد درست باشند، اما برخی دیگر جنبه تبلیغاتی دارند.

پتانسیل‌های اصفهان در صنعت نساجی به‌خوبی ارزیابی شد

محمد گیوی معاون امور نمایشگاه‌ها، توسعه بازار، برنامه‌ریزی و بازاریابیِ شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی استان اصفهان هم در حاشیه گردهمایی بزرگ صنعت نساجی و پوشاک استان اصفهان در گفتگویی با خبرنگار دنیای اقتصاد با اشاره به گردهمایی صنعت نساجی و پوشاک در اصفهان که با ارایه ای جذاب از سوی نماینده برگزارکننده نمایشگاه بین‌المللی سنگاپور همراه بود گفت:  برگزارکنندگان ایرانی و اصفهانی برای به‌روز شدن باید به سمت‌وسوی سبک‌های نوین‌تری حرکت کنند و به‌جای تاکید بر تخفیف‌ها یا امتیازهای معمول، بر مزیت‌های رقابتی خود بیشتر از گذشته تاکید کنند. گیوی ادامه داد:  در حال حاضر صرف تماس‌های تلفنی، ارسال پوستر، نامه و گفتگوهای تلفنی بازاریاب‌ها، چندان  برای جذب برگزارکننده در نمایشگاه کافی نیست.  نکته مهم  در ارایه و معرفیِ صورت گرفته از سوی برگزارکننده نمایشگاه سنگاپور که امروز شاهد بودیم، این است که آن‌ها بیشتر به دنبال لیست کردن مزیت‌ها برای جذب مشتری و مشارکت‌کننده و غرفه دار  برای برگزاری نمایشگاه بودند، به‌عبارت‌دیگر  مانور اصلی همان ارایه و معرفی مزیت‌های رقابتی‌شان به شمار می‌رفت، این همان نکته مهمی است  که باید مدنظر برگزارکنندگان و مشارکت‌کنندگان نمایشگاه‌ها در ایران نیز قرار بگیرد.

معاون توسعه بازار شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی استان اصفهان افزود: آنچه در گردهمایی امروز دیدیم تفاوت بسیاری با دیگر گردهمایی‌ها داشت، اولین تفاوت رعایت نکاتی برای ارتباط بهتر با مشتریان و جذب مشتری برای برگزاری نمایشگاه بود که طرح موضوع با زبان فارسی  صورت گرفت، دیگر  این‌که پتانسیل‌های اصفهان را در صنعت نساجی به‌خوبی شناسایی، بررسی و ارزیابی کرده  و حتی محدودیت‌های ایران در عرصه اقتصاد را در نظر داشت.رعایت این نکات ریز باعث هم ذات پنداری  شد، در کنار موارد همچون مزیت‌های رقابتی و تسهیلات یا برتری‌های نسبی،آنگاه بر  تخفیف‌های ارایه  تاکید کرد. به‌بیان‌دیگر آنچه برای مخاطب امروزی برای حضور جذاب است ارزش پیشنهادی و چیزی است که به دست می‌آورد..

وی در ادامه در خصوص لزوم به‌روز شدن برگزارکنندگان نمایشگاه و آموزش دیدن آن‌ها گفت:ما باید آموزش‌ها و خدماتی جدید  را به‌عنوان سرویس‌های جدید تعریف کنیم و با مطالبه گری اتاق بازرگانی و با رویکرد جدید استانداری و مطالبه گری آموزش‌های لازم قرار است این آموزش‌ها انجام شود. با ایجاد دبیرخانه‌های دایمی با همکاری اتاق بازرگانی به دنبال  افزایش مهارت‌های برگزارکنندگان هستیم.برنامه و نقشه مشارکت‌کنندگان نیز برای توسعه و معرفی برند باید جورچین (پازل) گونه دیده شود تا موفقیت نهایی با برگزاری نمایشگاه‌ها حاصل شود. گفتنی است هفدهمین دوره نمایشگاه تخصصی صنعت نساجی، پوشاک، ماشین‌آلات و صنایع وابسته اصفهان، با شعار «اصالت و نوآوری» از تاریخ ۳ تا ۶ تیر ۱۴۰۴ در نمایشگاه بین‌المللی اصفهان و توسط شرکت روشا رخداد نقش جهان  برگزار خواهد شد که همراه با بزرگداشت صدسالگی تاسیس کارخانه نساجی وطن در اصفهان است.

این رویداد سال گذشته با حضور ۱۳۰ شرکت  داخلی و خارجی از ۱۰ استان کشور و استقبال هیات تجاری کشور پاکستان، نقش مهمی در تعاملات تجاری و توسعه صنعت نساجی کشور ایفا کرد. همچنین، حضور نمایندگانی از کشورهای چین، ترکیه و کره جنوبی و برگزاری رویدادهای جانبی همچون سمینارها، کارگاه‌های آموزشی، جلسات B۲B و نشست تخصصی میز نساجی، بر غنای نمایشگاه افزود.

منبع: donya-e-eqtesad.com