مختصات بازار جهانی ابزار
مختصات بازار جهانی ابزار
ارزش بازار جهانی ابزار در سال ۲۰۲۳ به ۱۲۰.۳۲ میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود که از ۱۲۵.۷۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ به ۲۲۹.۴۶ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۲ رشد کند که نشاندهنده رشد مرکب سالانهای معادل ۷.۸ درصد است.
به گزارش فورچون، ابزارآلات کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف از جمله فلزات و معادن، خودروسازی، س اخت و ساز، نفت و گاز و نیروگاهی، صنعت و... دارند. این ابزارها قطعاتی را با دقت و کیفیت بالا تولید میکنند. با توجه به کاربردهای گسترده آنها مانند حفاری، برش، نقشهکشی، زیرساخت و ... بازار ابزار، انتظار میرود افزایش تقاضا برای محصولات دقیق، سفارشی و با حجم بالا سبب رشد بازار ابزارآلات شود.
از سوی دیگر با ظهور هوشمصنوعی پیشرفته، تحول قابل توجهی در صنعت ابزارآلات مشاهده میشود که امکان تولید هوشمندتر و با فناوری یکپارچه ارائه میکند. اتوماسیون بیشتر فرآیندهای تولید را تغییر و کارآیی تاسیسات را افزایش میدهد که امکان نظارت در زمان واقعی و تصمیمگیری آگاهانه را نیز فراهم میسازد. به عنوان مثال، با استفاده از هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، سازندگان کارآیی تجهیزات را با کاهش زمان توقفها و کاهش قابل توجه هزینهها به طور قابل توجهی برای کاربران نهایی افزایش دادهاند. از سوی دیگر تقاضای رو به رشد برای ظرفیتهای تولید مداوم، محیطهای کاری ایمنتر و تقاضای زیاد برای قطعات دقیق، همگی رشد بازار را تقویت میکنند، با این حال همچنان بازار در درجه اول تحتتاثیر کاربردهای گسترده در بخشهای خودروسازی، ماشینآلات حملونقل و صنایع است.
تولید هوشمند با توجه به تحولات دیجیتال و سیستمهای یکپارچه، عملکرد بهبود یافتهای ارائه میدهد. صنایع به دنبال دقت، اتوماسیون و کارآیی بالاتر در تولید هستند تا نیازهای روزافزون کاربر نهایی مانند قطعات دقیق در صنایع از جمله خودروسازی و الکترونیک را برآورده کنند.
با فناوریهای پیشرفته و افزایش هزینه مواد اولیه، هزینههای نصب، حمل و نگهداری و تعمیرات به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. تغییر تقاضا برای محصولات سفارشی، نیازمند به روز شدن ماشینهای تولید شده و رشد هزینههای نصب و راهاندازی و ... ممکن است مانع از توسعه این صنعت شود، به ویژه در اقتصادهای شکنندهای همچون کشورهای آسیایی، این عوامل برای رشد بازار بازدارنده هستند.
توسعه بازار ابزار هوشمند
بر اساس فناوری، بازار ابزار به دو دسته ابزارآلات معمولی و CNC (کنترل عددی کامپیوتری) طبقهبندی و پیشبینی میشود که ابزار CNC بر بازار تسلط یابد. در حال حاضر به دلیل اتوماسیون صنعتی و سرمایهگذاری در ابزارهای هوشمند و یکپارچه، سرعت بیشتر و راندمان بالاتر برای چند کاربرد، تاثیر برجستهای بر تقاضا برای ماشینهای CNC بر جای گذاشته است. ماشینهای CNC ابزارهای مدرن مبتنی بر داده هستند که پردازش مواد کارآمد و دقیق را در چند صنعت مانند خودروسازی و ساخت فلز ارائه میدهند. ماشینهای CNC ظرفیت تولید و قطعات با دقت بالا را همراه با افزایش ایمنی پرسنل فراهم میکنند که منجر به بیشترین سهم درآمد در بازار میشوند و در درازمدت بهعنوان یک راهحل پایدار برای کاربران نهایی عمل میکنند که منجر به کاهش مصرف انرژی و هزینههای تولید میشوند.
ردهبندیهای جهانی
به گزارش گاردنر بیزنس مدیا بر اساس نظرسنجی که هر ساله کشورهای برتر جهان را در تولید، مصرف، واردات و صادرات ابزارآلات رتبهبندی میکند، از سال ۲۰۲۱ تغییر چندانی در ترتیب ۱۰ تولیدکننده و مصرف کننده برتر ابزار در جهان رخ نداده است. چین با حدود ۳۰ میلیارد دلار پیشتاز فهرست تولیدکنندگان است. طبق گزارشی که ISO در سال ۲۰۲۱ منتشر کرد، کمی بیش از سه چهارم تولید چین در آن زمان جزو ماشینهای CNC بوده است. رتبه دوم در تولید ابزار در سال ۲۰۲۲ تقریبا بین ژاپن (۱۰.۵ میلیارد دلار) و آلمان (۱۰.۳ میلیارد دلار) در نوسان است. پس از آنها ایتالیا (۶.۹ میلیارد دلار)، ایالات متحده (۵.۹ میلیارد دلار)، کره جنوبی (۴.۵ میلیارد دلار)، تایوان (۳.۹ میلیارد دلار)، سوئیس (۲.۶ میلیارد دلار)، هند (۱.۴ میلیارد دلار) و برزیل (۱.۰ میلیارد دلار) قرار دارند. بزرگترین صادرکنندگان ابزارآلات جهان نیز به ترتیب آلمان، ژاپن، چین، ایتالیا و تایوان هستند.
چین همچنین با ۲۷.۴ میلیارد دلار مصرفکننده شماره یک ابزار در جهان است. ایالات متحده با اختلاف بسیار زیاد با ۱۰.۱ میلیارد دلار در رتبه دوم قرار دارد و پس از آن ایتالیا (۵.۷ میلیارد دلار)، آلمان (۵.۵ میلیارد دلار)، ژاپن (۴.۰ میلیارد دلار)، کره جنوبی (۳.۱ میلیارد دلار)، هند (۲.۸ میلیارد دلار)، روسیه (۲.۱ میلیارد دلار)، مکزیک (۲.۰ میلیارد دلار) و تایوان (۱.۸ میلیارد دلار) قرار دارند. چین همچنین بزرگترین وارد کننده ابزار در جهان است و پس از آن ایالات متحده، آلمان، مکزیک و ایتالیا قرار دارند. یکی از مشاهدات قابل توجه در مورد بررسی جهانی ابزار این است که میزان تولید و مصرف در سطح جهانی تقریبا ثابت و برابر است. به طور معمول، به دلیل شرایط مختلف در اقتصادهای تولیدی منطقهای در سراسر جهان، تغییرات بیشتری در بین رتبهبندیها وجود دارد. با این حال، طی سالهای اخیر تقریبا همه کشورهای صنعتی با چالشهای بسیار مشابهی مواجه بودهاند. خروج از کووید ۱۹ از یکسو بر زنجیرههای تامین در این صنعت اثر گذاشته و آن را بهبود داده، از سوی دیگر تقاضا برای ابزار افزایش یافته است.
تورم یکی دیگر از عوامل موثر بر صنعت ابزار در جهان در این سالها بوده است. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، نرخ تورم جهانی در سال ۲۰۲۲ معادل ۸.۸ درصد بوده که بالاترین سطح از سال ۱۹۸۲ است. افزایش قیمت نفت و گاز در مقایسه با دوران کرونا این تورم را افزایش داده و این مساله نیز روی قیمت تمام شده تولید ابزار اثر گذاشته است.
از سوی دیگر فقدان نیروی کار ماهر از موضوعات دیگری است که با توسعه و پیچیدگی ابزارآلات بیشتر از همیشه احساس میشود. رشد تقاضا برای ماشینآلات پیچیدهتر و اتوماسیون که باعث کاهش نیروی کار مورد نیاز برای تولید میشود، همگی در صنعت ابزار در حال خودنمایی است.
بخش مهمی از ابزارآلات مورد استفاده در جهان را ابزار برقی تشکیل میدهند که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۷، تولید جهانی آنها با ۲.۵ درصد افزایش در سال به ۴۸.۰ میلیارد دلار برسد. منطقه آسیا/اقیانوسیه بیشترین سهم از بازار این ابزارها را به خود اختصاص خواهند داد که ناشی از گسترش مداوم بازار چین و توسعه سریع بازار در کشورهای صنعتی این منطقه است. چین همچنین به سهم قابل توجهی از رشد فروش در بازارهای صادراتی خارج از منطقه دست خواهد یافت. در حالی که با توسعه اقتصاد و افزایش سطح درآمد، مزیت چین به عنوان یک تولیدکننده با هزینه تولید پایین کمتر شده است، این کشور همچنان صادرکننده پیشرو این ابزار در جهان خواهد بود. ایالات متحده، آلمان و ژاپن همگی مراکز مهم تولید ابزار برقی هستند، اما در سال ۲۰۲۲ تولید در این کشورها هنوز در مجموع کمتر از چین بوده است.
منبع: donya-e-eqtesad.com