پرش به مطلب اصلی

کارنامه تسهیلاتدهی بانکها

· خواندن 4 دقیقه

کارنامه تسهیلات‌دهی بانک‌ها

دنیای اقتصاد : براساس آمارهای منتشرشده توسط بانک مرکزی در ۷ماه اول سال جاری، بانک‌ها مجموعا ۳۷۱۶هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۴.۱واحد درصد افزایش داشته است. از این میزان ۵۹.۳درصد برای تامین سرمایه در گردش، ۱۳.۴درصد برای ایجاد کسب‌وکارهای جدید و ۱۱.۸درصد به تسهیلات قرض‌الحسنه اختصاص یافته است. سهم تسهیلات پرداخت‌شده تحت عنوان سرمایه در گردش نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴.۷واحد درصد کاهش داشته و از طرفی سهم تسهیلات قرض‌الحسنه ۴.۳واحد درصد افزایش داشته است.

p12 copy

 بر اساس آمار اعلامی بانک مرکزی، در سال جاری ۲۴درصد از کل تسهیلات پرداخت‌شده سهم خانوار بوده که در مقایسه با سال گذشته 5.7درصد افزایش را نشان می‌دهد.دنیای‌اقتصاد: به گزارش بانک مرکزی، شبکه بانکی طی 7ماه ابتدای سال جاری، مبلغ 3هزار و 716هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ 712.8 همت، معادل 24.1واحد درصد افزایش داشته است. این در حالی است که سال گذشته در همین مقطع میزان تسهیلات پرداختی بانک‌ها با افزایش 548همتی، رشد حدود 23.9درصدی داشت و معادل 2هزار و 848همت بود.

نگاهی به جزئیات تسهیلات‌دهی

تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش طی هفت‌ماه سال1403 مبلغ 2177همت معادل 59.3درصد از کل تسهیلات پرداختی بوده که بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. پس از این مورد، ایجاد کسب‌وکارهای جدید با دریافت 493همت معادل 13.4درصد از کل تسهیلات، بیشترین سهم را از تسهیلات پرداختی داشته است. پس از این دو مورد، حدود 11.8درصد از کل تسهیلات پرداختی به انواع تسهیلات قرض‌الحسنه به کسب‌وکارها (شامل اشتغال، بهزیستی و کمیته امداد) و خانوارها (شامل ازدواج، ضروری و فرزندآوری) پرداخت شده است.همچنین سهم تسهیلات پرداختی در قالب خرید کالای شخصی (از جمله خودرو) مبلغ 341همت معادل 9.3درصد از کل تسهیلات پرداختی بوده است. درباره مسکن نیز به‌طور کلی سه نوع وام مختلف شامل خرید (48.5همت)، تعمیر (7.7همت) و ودیعه (23.6همت) پرداخت شده که جمعا 80همت معادل حدود 2.1درصد از کل تسهیلات را به خود اختصاص داده‌ است.

بررسی عملکرد مدت مشابه سال گذشته

این در حالی است که در 7ماه اول سال گذشته تسهیلات مربوط به سهم سرمایه در گردش 64درصد، ایجاد کسب‌وکار جدید 13.9درصد اعلام شده است. همچنین سهم تسهیلات قرض‌الحسنه پرداخت‌شده 7.5درصد، تسهیلات پرداخت‌شده برای خرید کالای شخصی 7.4درصد، توسعه 3.9درصد و تسهیلات مربوط به خرید، ودیعه و تعمیر مسکن 2.8درصد و تعمیرات 0.5درصد پرداخت شده بود.

جزئیات برخی بخش‌ها

براساس آمارهای منتشرشده توسط بانک مرکزی در 7ماه اول سال جاری، در بخش تامین سرمایه در گردش، بیشترین سهم مربوط به بخش متفرقه با 87.4درصد است. در رتبه‌های بعدی بخش‌های بازرگانی، صنعت و معدن، خدمات، کشاورزی و مسکن و ساختمان قرار دارند. همچنین در بخش ایجاد کسب‌وکارهای جدید بیشترین سهم تسهیلات اعطاشده مربوط به مسکن و ساختمان بوده است. در رتبه‌های بعدی بخش‌های کشاورزی، خدمات، متفرقه، صنعت و معدن و بازرگانی قرار گرفته‌اند.

77 درصد سهم صاحبان کسب‌وکار

از کل تسهیلات پرداختی در 7ماه نخست سال جاری، مبلغ 2827همت معادل 77درصد به صاحبان کسب‌وکار (حقوقی و غیرحقوقی) و 843 همت معادل 23درصد به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته، از کل تسهیلات پرداختی، مبلغ ۲۳۷۰همت معادل 83.2درصد به صاحبان کسب‌وکار و ۴۷۷همت معادل 16.8درصد به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته بود.از مبلغ 2827هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده به صاحبان کسب‌وکار در سال جاری، بیشترین سهم به بخش خدمات و معادل 40.7درصد اختصاص یافته است. در رتبه‌های بعدی بخش صنعت و معدن با سهم 38.1درصد، بخش بازرگانی با 10.4درصد، بخش کشاورزی با 5.4درصد، بخش مسکن و ساختمان با 5.2درصد و بخش‌ متفرقه با 0.2 قرار گرفته‌اند.

سهم 24درصدی خانوار از کل تسهیلات

براساس آمارهای منتشرشده توسط بانک مرکزی در هفت ماه اول سال جاری، مبلغ 876همت و معادل 23.9درصد از کل تسهیلات پرداختی، به‌صورت تسهیلات خرد (کمتر از ۳۰۰میلیون تومان) پرداخت شده است. همچنین مبلغ 48.9همت از تسهیلات در قالب کارت‌های اعتباری پرداخت شده است. به گزارش بانک مرکزی با احتساب این مبلغ، کل تسهیلات پرداختی خرد به مبلغ 924همت معادل 24.9درصد از کل تسهیلات پرداختی را شامل می‌شود. با توجه به اینکه تسهیلات پرداختی در قالب کارت‌های اعتباری نیز در بخش خانوار پرداخت شده است. بنابراین سهم بخش خانوار از 23درصد به 24درصد کل تسهیلات پرداختی افزایش می‌یابد. این در حالی است که سهم بخش خانوار از کل تسهیلات در مقطع زمانی مشابه سال گذشته، 18.3درصد بود. به عبارت دیگر سهم خانوار از تسهیلات پرداختی نسبت به مدت مشابه سال گذشته 5.7واحد درصد افزایش داشته است.

 

منبع: donya-e-eqtesad.com