مثلث محرک بورس تهران
مثلث محرک بورس تهران
دنیای اقتصاد : شروع متعادل بورس در روز شنبه را میتوان متاثر از سه متغیر مهم دانست. کاهش فاصله نرخ دلار آزاد و دلار نیمایی، رنگ باختن ریسکها و ارزندگی بورس سرانجام مثلث محرک رشد بورس را رقم زدند تا پس از ۷روز رو به افول، تقاضا روانه تالار شیشهای شود. شاخص کل در حالی اکنون میانه کانال دو میلیون واحدی ایستاده که ۷۱روز تا زمانی که دونالد ترامپ برای دومین بار سوگند ریاستجمهوری را یاد کند، باقی مانده است؛ اما هنوز مشخص نیست بازار سهام بتواند زیان ۸ماهه خودرا جبران کند.
علی عبدالمحمدی: بورس تهران پس از مدتها یکی از روزهای طلایی خود را در سالجاری تجربه کرد. تیرهروزیهای بورس در سالجاری به میزانی بوده که رشد روز گذشته، چهارمین رشد برتر شاخص در مقیاس روزانه در سالجاری را به خود اختصاص داد. در معاملات نخستین روز از هفته در بورس تهران، شاخصکل، 1.8درصد بر ارتفاع خود افزود و در سطح 2میلیون و 54هزارواحدی قرارگرفت. شاخص هموزن نیز در معاملات روز گذشته، با رشد 1.37درصدی همراه شد. رشد دلار بازار آزاد و دلار نیمایی که در ماههای اخیر بهوقوع پیوسته، کمرنگشدن نسبی ریسکها و جاماندگی بورس نسبت به دیگر بازارها از جمله عواملی است که در دو روز معاملاتی اخیر، موجی از تقاضا را روانه تالار شیشهایکرده و سهامداران مستاصل این بازار را به یاد دوران شادمانه گذشته انداخته است. روز گذشته، 432میلیاردتومان پول حقیقی وارد بازار سهام شد و ارزش معاملات خرد بازار نیز رقم 2هزار و 616میلیاردتومان را ثبت کرد.
رشد دلار نیمایی، محرک نخست بازار
دلار نیمایی در معاملات دیروز با رشد 113تومانی نسبت بهروز قبل همراه شد و به 49هزار و 469تومان رسید. این نرخ از ابتدای سال، رشد 22درصدی را تجربهکرده و در آستانه فتح کانال 50هزارتومان قرار گرفتهاست. تاکید عبدالناصر همتی در راس وزارت اقتصاد بر کاهش فاصله میان این نرخ و نرخ دلار بازار آزاد است و بههمین خاطر بعد از روی کار آمدن دولت چهاردهم، روند رشد دلار نیما شتاب بیشتری به خود گرفت. هرچند که با رشدی که اخیرا در دلار بازار آزاد حادث شد، اختلاف میان این دو نرخ مجددا زیادتر شد.
محرک دوم: رشد دلار بازار آزاد
دلار در بازار آزاد نیز در ماههای گذشته رشد قابلتوجهی را تجربه کردهاست و در هفته گذشته برای اولینبار در سالجاری، نرخ دلار توانست تا میانه های کانال 70هزارتومان نیز پیشروی داشتهباشد. افزایش دلار در بازار آزاد، موجب میشود که داراییهای تحتمالکیت شرکتها افزایش ارزش اسمی را تجربه کنند و این موضوع نیز میتواند موجب تقویت تقاضا در بازار سهام شود.
محرک سوم: جاماندگی بورس نسبت به بازارهای موازی
بررسی بازدهی بازارهای دارایی از ابتدای سال نشان میدهد که از ابتدای سال تا پایان معاملات روز گذشته، شاخصکل افت 6.4درصدی را تجربه کرده و شاخص هموزن نیز 10.4درصد از ارتفاع خود را از دست دادهاست. شدت افت در شاخصکل فرابورس بیشتر از دو شاخص بورسی است و این شاخص در این مدت 17.5درصد کاهش را ثبت کردهاست. بازدهی منفی در نماگرهای اصلی تالار شیشهای در حالی بهثبت رسیده که بازدهیهای قابلتوجهی در بازار طلا و سکه بهثبت رسیدهاست. از ابتدای سال تا پایان معاملات روز گذشته، سکه رفاه، رشد 33.3درصدی را تجربهکرده و سکه امامی در بازار نیز 31.7درصد بر ارتفاع خود افزوده است. هرگرم طلای 18عیار نیز 39.6درصد رشد را نسبت به ابتدای سال تجربه کردهاست.
ربع سکه 9درصد و نیمسکه نیز 15.6درصد رشد را بهثبت رساندهاست. رشد دلار بازار آزاد از ابتدای سال نیز 14.7درصد بودهاست. همانطور که مشاهده میشود بورس تهران نهتنها نتوانسته بازدهی مثبتی را بهثبت برساند، بلکه دچار جاماندگی زایدالوصفی نسبت به دیگر بازارها نیز شدهاست، بنابراین میتوان یکی از ریشههای اقبال به بازار سهام در روزهای اخیر را به این موضوع نسبت داد.
سیاستگذار در پی کنترل حباب سکه
روز گذشته عرضه سکههای ضرب 1403 آغاز شد و این موضوع بر معاملات سکه و صندوقهای طلا نیز سایه افکند. این اقدام بانکمرکزی در راستای کاهش حباب سکه صورت میگیرد. در معاملات روز گذشته، گواهیسپرده سکه در بورسکالا با افت 3درصدی همراه شد و به 50میلیون و 770هزارتومان رسید؛ این در حالی است که گواهیسپرده سکه در اوایل آبان تا حوالی 55میلیونتومان نیز افزایش قیمت را تجربه کردهبود. با توجه به اینکه بخشی از پرتفوی صندوقهای طلا نیز به این گواهیها اختصاص دارد، کاهش قیمت گواهیسپرده سکه معاملات صندوقهای طلا را نیز تحتالشعاع قرارداد و سبب شد این صندوقها نیز در مدار نزولی قرار بگیرند. در معاملات دیروز، هر 13 صندوق طلای حاضر در بازار با افت قیمتها همراه شدند.
اهرم ۷۱ روزه صعود بورس
منبع: donya-e-eqtesad.com