پرش به مطلب اصلی

کارنامه طلاییها در رالی پاییز

· خواندن 5 دقیقه

کارنامه طلایی‏‏‌ها در رالی پاییز

دنیای اقتصاد-علی قاسمی : پس از انتخابات آمریکا و فروکش کردن نرخ ارز، قیمت طلای جهانی نیز به دلیل حضور ترامپ در کاخ‌سفید، روندی کاهشی را دنبال می‌کند. کمی از تب و تاب بازار طلا در ایران نیز کاسته شده است و قیمت‌ها به طرز قابل‌توجهی کاهش یافته‌اند؛ به طوری که سکه امامی پس از سقف جدیدی که به ثبت رساند، تا کف ۴۸میلیون تومان اصلاح قیمتی را انجام داد. حباب سکه‌‌‌های طلا نیز به کف تاریخی خود رسید؛ به‌طوری که حتی حباب ربع‌سکه نیز تا۳۰درصد افت پیدا کرد. به تبع تحولات فوق‌الذکر، حباب صندوق‌های طلا دوباره به کف‌‌‌های تاریخی بازگشت. همچنین بازدهی صندوق‌های طلا از ابتدای پاییز سال‌جاری و حال و هوای انتخاباتی دنیا نشان می‌دهد که عملکرد صندوق‌های طلا برای فعالان این بازار قابل قبول بوده است. اما آیا اصلاح قیمتی که طی چند روز اخیر شامل حال صندوق‌های طلا شده، فرصت را برای ورود مجدد سرمایه‌گذاران فراهم کرده است؟ با بررسی حباب صندوق‌های طلا و روند آتی قیمت جهانی طلا و دلار، می‌توان به این سوال پاسخ داد.

Untitled-2 copy

Untitled-3 copy

دلار و طلا آرام گرفتند

 دو مولفه اقتصادی اثرگذار بر قیمت طلا در داخل ایران، پس از انتخابات آمریکا آرام گرفتند؛ به طوری که اسکناس آمریکایی پس از ثبت قله جدید در 70هزار تومان، با اصلاح قیمتی، کف 68هزار تومان را نیز به خود دید. علاوه بر این، قیمت جهانی طلا به واسطه رشد نرخ اوراق 10ساله آمریکا روندی نزولی را دنبال کرد.  با این حال برخی از تحلیلگران بر این عقیده هستند که روند کاهشی قیمت جهانی طلا، موقتی بوده و با توجه به نااطمینانی‌‌‌های اقتصادی ناشی از حضور ترامپ در کاخ‌سفید، دوباره روند صعودی طلا آغاز خواهد شد. وزن نرخ ارز در قیمت‌گذاری طلای داخلی بسیار بالاست. فضای بازار ارز نیز تا زمان شروع دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ آرام خواهد بود. براساس این دو مولفه به نظر می‌‌‌رسد جو خوبی برای ورود به دارایی‌‌‌های امن مانند طلا فراهم شده است.

متر ارزندگی صندوق‌های طلا

براساس قیمت طلای جهانی و نرخ دلار به نظر می‌رسد صندوق‌های طلا نیز ارزندگی کافی را برای ورود سرمایه‌گذاران پیدا کرده‌‌‌اند. حباب صندوق‌های طلا براساس حاصل‌ضرب حباب اسمی در حباب ذاتی مورد محاسبه قرار گرفته است. حباب اسمی ناشی از اختلاف قیمت تابلو و خالص ارزش روز دارایی‌‌‌های این صندوق‌هاست. حباب ذاتی نیز براساس میزان اختصاص سبد صندوق‌های طلا به شمش و سکه و حباب این دو، مورد محاسبه قرار می‌گیرد.

براساس چینش سبد صندوق‌های طلا، این صندوق‌ها را می‌‌‌توان به سه‌دسته تقسیم کرد. دسته اول صندوق‌هایی که عمدتا شمش‌‌‌محور هستند. در میان 13صندوق طلای فعال در بازار، 9صندوق شمش‌‌‌محور هستند. با توجه محدودیت‌هایی که برای خرید سکه طلا بر صندوق‌های بورسی اعمال شد، عمدتا صندوق‌های طلا به خرید شمش بورس‌کالا روی آوردند؛ چرا که طی چند ماه گذشته شرایط آرام‌‌‌تر سیاسی، شمش طلا را بیش از سکه جذاب کرده بود. اما با توجه به آنکه حباب ذاتی شمش بورس‌کالا به سطوح بالایی نزدیک شده است، در خرید صندوق‌های شمش‌‌‌محور باید با احتیاط رفتار کرد. صندوق آلتون به‌عنوان کم‌‌‌حباب‌‌‌ترین صندوق بازار، به دلیل ثبات نسبی در حباب اسمی، همچنان حباب پایینی را نسبت به روند تاریخی خود تجربه می‌کند.

 این موضوع در خصوص ناب، تابش، زرفام، نفیس و کهربا نیز صدق می‌کند. اما حباب برخی از صندوق‌ها نظیر جواهر در سطوح بالایی نسبت به روند تاریخی خود قرار دارد. صندوق گنج به دلیل حباب اسمی بالا، حباب واقعی بزرگ‌تری را تجربه می‌کند. به نظر می‌رسد براساس حباب اسمی و ذاتی، حباب دسته دوم صندوق‌ها یعنی صندوق‌هایی که تعادل نسبی را میان شمش و سکه موجود در پرتفوی خود برقرار کردند، پایین‌‌‌تر و منطقی‌‌‌تر از سایر صندوق‌ها باشد. گوهر و طلا نیز جزو صندوق‌هایی هستند که با حباب اسمی زیر صفر و حباب پایین سکه طلا، موفق شدند نسبت به روند تاریخی خود، از نظر حباب در شرایط ارزنده‌‌‌تری قرار گیرند. دسته سوم نیز به صندوق زر اختصاص دارد که همچنان تنها صندوق سکه‌محور بازار است. با کاهش حباب سکه، صندوق زر نیز یکی از گزینه‌‌‌های جذاب این بازار است. اما در شرایط آرام سیاسی، صندوق‌های شمش‌محور با حباب واقعی پایین، شاید بهترین گزینه‌‌‌های صندوق‌ها در کوتاه‌‌‌مدت باشند. اما در بلندمدت، همه صندوق‌های طلا حباب پایینی داشته و جذابیت کافی را برای خرید خواهند داشت.

Untitled-4 copy

عملکرد طلایی صندوق‌ها در پاییز

صندوق‌های طلا، در روزهای پرهیجان بازار موفق شدند بازدهی قابل قبولی را به بازار ارائه دهند. حباب اسمی بالای صندوق گنج سبب شده است تا با روندی هیجانی و صعودی بالاترین بازدهی از ابتدای پاییز به این صندوق تعلق داشته باشد. گنج با بازدهی نزدیک به 20درصد، برنده رقابت‌‌‌هاست. 9صندوق طلا در این مدت عملکردی بهتر از دلار و سکه امامی داشتند. با این حال، زر، گوهر، طلا و مثقال بازدهی مطابق با دلار و سکه را تجربه کردند. کف قیمت صندوق‌های طلا، در 16تیرماه به ثبت رسیده است. از کف مذکور، قیمت دلار بازدهی 13درصدی و قیمت سکه امامی بازدهی بیش از 22درصدی را تجربه کرد. با این حال، 12صندوق طلا عملکردی بهتر از سکه و دلار داشتند. زرفام، عیار و گنج سه‌صندوق برتر بازار در بازه مذکور بوده‌اند.

 

منبع: donya-e-eqtesad.com