رشد بورس میانمدت شد
رشد بورس میانمدت شد
بازار سرمایه در روزهای اخیر نشانههای امیدوارکنندهای از بهبود و رشد نشان دادهاست. افزایش شاخصکل به کانال ۲.۳میلیون واحد و رشد شاخص هموزن، همراه با حجم معاملات ۷۸۰۰میلیاردتومانی، از جمله شاخصهای مثبت این روزهاست. این شرایط، به گفته تحلیلگران، بازتاب نگاه مثبت سرمایهگذاران به آینده و نشاندهنده بازگشت رونق به بازار پس از ماههای سخت گذشته است. مجموعه سیاستهای حمایتی دولت، تغییرات بودجهای و بهبود شرایط اقتصادی در ماههای اخیر، باعث شدهاند تا بازار سرمایه بهتدریج از رکود فاصله گرفته و به سمت رونق حرکت کند. افزایش مشارکت سرمایهگذاران حقیقی و رشد ارزش معاملات، نشاندهنده بازگشت اعتماد به این بازار است، با اینحال به گفته تحلیلگران، برای تداوم این روند مثبت، لازم است سیاستهای اقتصادی و مالی دولت با شفافیت بیشتری اجرایی شود تا سرمایهگذاران بتوانند با اطمینان بیشتری به فعالیت در بازار ادامه دهند. آیا این روند مثبت در هفتههای آتی نیز پایدار خواهد بود؟
احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه، با اشاره به عوامل بنیادی تقویتکننده بازار، تاکید کرد؛ اعلام نرخ تسعیر ارز بانکها، سیاستهای حمایتی دولت در صنعت خودروسازی و رشد نرخ ارز نیما، از مهمترین محرکهای رشد اخیر بازار بودهاند. او همچنین به تاثیر مثبت تغییرات بودجه۱۴۰۴ بر صنایع مختلف، از جمله دارویی و غذایی اشاره کرد و گفت: «این تغییرات میتواند سودآوری صنایع را تا ۵۰درصد افزایش دهد و در نتیجه اعتماد سرمایهگذاران را تقویت کند.»
از سوی دیگر، مهدی ساسانی نیز روند رو به بهبود بازار در آبان ماه را ادامه روندهای مثبت دو سالگذشته دانست و اظهار کرد: «اقدامات دولت و سازمان بورس، همراه با کاهش تدریجی نرخ بهره، پیام روشنی از نگاه حمایتی نهادهای اقتصادی به بازار سرمایه ارسال کردهاست.» او این تغییرات را نشانهای از یک چشمانداز میانمدت مثبت برای بازار ارزیابی کرد و سرمایهگذاران را به پرهیز از نگاه کوتاهمدت دعوت کرد.
نوبت بورس
مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه، در گفتوگویی با اشاره به روند بازار در آبان ۱۴۰۳ اظهار کرد: «امسال نیز مانند دو سالگذشته، آبان ماه برای سرمایهگذاران بازار سرمایه ماه خوبی بود. در آبان ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ شاهد تغییر روند بازار از منفی به مثبت بودیم و امسال نیز چنین اتفاقی رخداد، درحالیکه مهرماه منفی و دشواری را پشتسر گذاشتیم، از ۵ آبان روند بازگشت تدریجی قیمتها و افزایش ارزش معاملات آغاز شد. این شرایط نشان میدهد؛ بازار سرمایه در حال فاصلهگرفتن از ماههای تلخ سالجاری است.»
ساسانی در ادامه به اقدامات دولت و سازمان بورس اشاره کرد و گفت: «وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس طی ماههای اخیر اقداماتی انجام دادند که امیدواری را درمیان سرمایهگذاران تقویت کردهاست. برخلاف دولت گذشته، نگاه دولت فعلی به بازار سرمایه مثبتتر است. این موضوع حتی در تدوین بودجه۱۴۰۴ نیز مشهود است؛ بهطوریکه تلاش شده بندها و تبصرهها بهگونهای تنظیم شوند که آسیب کمتری به شرکتها واردشده و منافع بازار سرمایه در آن لحاظ شود.»
این تحلیلگر بازار سرمایه همچنین به موضوع نرخ بهره اشاره کرد و گفت: «رئیس بانکمرکزی در گفتوگوی ویژه خبری اعلام کرد؛ قصد دارد نرخ بهره گواهیهای خاص را در سال۱۴۰۴ به محدوده ۲۵درصد باز گرداند. در سالگذشته، افزایش این نرخ به بالای ۳۰درصد در اسفندماه، موجب شد بازار سرمایه در هفت ماه ابتدایی امسال شرایط سختی را تجربه کند، اما این خبر میتواند نشانه مثبتی باشد و این پیام را برساند که دولت و نهادهای اقتصادی به اهمیت پویایی بازار سرمایه پی بردهاند.»
وی افزود: «بازار سرمایه پس از گذشت بیش از چهار سال، اکنون در حال تجربه تغییراتی است که میتوان آن را نوعی بهبود تلقی کرد. این موضوع چشماندازی میانمدت را پیشروی سرمایهگذاران قرار میدهد و لازم است از نگاه صرفا کوتاهمدت به بازار پرهیز شود.» ساسانی در پایان تاکید کرد: «این اقدامات میتواند به ایجاد پویایی بیشتر در بازار سرمایه کمک کند. از یکسو دولت از این رشد منتفع خواهدشد و از سوی دیگر بخشی از ضررهای سرمایهگذاران که طی سالهای اخیر متحمل شدهاند جبران خواهدشد. امیدواریم با سیاستهای حمایتی دولت و نهادهای اقتصادی، چشمانداز سالآینده با شفافیت بیشتری مشخص شود و سرمایهگذاران روزهای بهتری را در پیش داشته باشند.»
احتمال رشدهای بیشتر
احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه، با اشاره به وضعیت مطلوب این روزهای بازار سرمایه گفت: «شاخصکل بازار سرمایه به کانال 2.3میلیون واحد رسیده و شاخص هموزن نیز با رشد قابلتوجهی همراه بودهاست. این موضوع نشان میدهد؛ حدود 90درصد سهام بازار با افزایش قیمت مواجه بودهاند، همچنین حجم معاملات به 7800میلیاردتومان رسیده که رقم مناسبی است. علاوهبر این، تعداد کدهای فعال حقیقی امروز به 200هزار کد افزایشیافته که نسبت به دورههای رکودی، نشاندهنده نگاه مثبت فعالان بازار به آینده است.»
اشتیاقی درباره عوامل بنیادی موثر بر رشد بازار گفت: «یکی از مهمترین عوامل، اعلام نرخ تسعیر ارز بانکها برای نیمه اول سالاست. بهعنوانمثال، بانک ملت که بیشترین تراز ارزی را دارد، توانسته 27همت سود از تسعیر ارز کسب کند. اگر روند فعلی ادامه یابد و نرخ دلار نیما به 55هزارتومان برسد، پیشبینی میشود این بانک در نیمه دوم سالنیز سود مشابهی را محقق کند. این موضوع، بانک ملت را به لیدر بازار تبدیلکرده و طی دو روز ابتدایی هفته، صف خرید پرحجمی را برای این بانک رقم زدهاست.»
وی همچنین به سیاستهای حمایتی دولت در صنعت خودروسازی اشاره کرد و افزود: «اعمال افزایش قیمت 30درصدی برای خودروها و بحث ورود آنها به بورسکالا، نشاندهنده رویکرد مثبت دولت نسبت به بازار سرمایه است. این اقدامات، همراه با رشد مداوم نرخ دلار نیما و احتمال سوقدادن ارز حاصل از صادرات به سمت دلار توافقی، میتواند جهش قابلتوجهی در سودآوری شرکتهای صادراتی ایجاد کند.»
این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه افزود: «یکی از نکات مهم در بودجه1404، افزایش نرخ ارز ترجیحی از 28هزار و 500تومان به 38هزار و 500تومان است. این تغییر میتواند تاثیر مثبتی بر صنایع دارویی، غذایی و زراعی داشتهباشد. در صورت حفظ حاشیه سود موجود، این صنایع میتوانند بین 40 تا 50درصد افزایش سودآوری را تجربه کنند که در روند مثبت بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود.» او در پایان تاکید کرد: «مجموعه این عوامل، نشاندهنده شرایط مطلوب بازار سرمایه است و میتواند اعتماد سرمایهگذاران را تقویتکرده و به تداوم رشد شاخصها کمک کند.»
منبع: donya-e-eqtesad.com