پرش به مطلب اصلی

قمار ترامپ با سیاست و اقتصاد؛ پوکر سیاسی در صحنه جهانی

· خواندن 3 دقیقه

قمار ترامپ با سیاست و اقتصاد؛ پوکر سیاسی در صحنه جهانی

فایننشال تایمز در دو گزارش مجزا به بررسی اقتصاد آمریکا پرداخته و در یکی از این گزارش‌ها، دونالد ترامپ به‌ عنوان یک پوکرباز ماهر معرفی شده که با استفاده از تهدیدهای تجاری و تعرفه‌های سنگین، صحنه اقتصاد جهانی را به میز قمار پرریسک تبدیل کرده؛ این در حالی است که در گزارش دیگر، این نشریه هشدار داده که رشد چشمگیر شاخص‌های مالی آمریکا، به‌ویژه در بازار سهام، ممکن است تنها یک حباب اقتصادی باشد که در آینده‌ای نامعلوم ترکیده و پیامدهای گسترده‌ای برای اقتصاد جهانی به همراه داشته باشد.

قمار ترامپ با سیاست و اقتصاد؛ پوکر سیاسی در صحنه جهانی

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، فایننشال تایمز در گزارش امروز خود، دونالد ترامپ را نه یک سیاست مدار، بلکه یک پوکرباز سیاسی قهار معرفی کرد.

ترامپ، پیش از ورود رسمی به کاخ سفید، جهان را با تهدید جنگ‌های تجاری و تعرفه‌های سنگین وارد یک بازی پیچیده کرده و برخلاف سیاستمداران سنتی، ترامپ نه ملی‌گرای واقعی است و نه به سیاست‌های حمایتی پایبند؛ او یک معامله‌گر است که صحنه اقتصاد جهانی را به میز پوکری پرریسک تشبیه می‌کند.

تعرفه‌های جدید علیه مکزیک، کانادا و چین، نه برای حمایت از تولید داخلی یا مقابله با مهاجرت غیرقانونی، بلکه ابزاری برای به‌دست آوردن امتیازات سیاسی و اقتصادی است.

ترامپ به‌دنبال امتیازات کوچک است که بتواند آنها را به‌عنوان پیروزی‌های بزرگ به نمایش بگذارد.

او با اعمال فشار بر همسایگان آمریکا و چین، می‌خواهد زنجیره‌های تأمین جهانی را به نفع آمریکا تغییر دهد و حتی احتمال بازنگری در توافق‌نامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (USMCA) را مطرح کرده است.

اما بازی با چین به مراتب پیچیده‌تر است. ترامپ در مواجهه با چین، همچون بازیکن ماهری در بازی «ماجونگ» عمل می‌کند، جایی که استراتژی‌های پیچیده و ناشناخته برنده را مشخص می‌کنند.

از طرفی، فشار بر اروپا نیز در دستور کار اوست؛ تعرفه‌های احتمالی بر کالاهای اروپایی می‌تواند به اهرمی برای افزایش فشار بر آلمان و سایر کشورهای اروپایی تبدیل شود تا به سیاست‌های آمریکا در قبال چین و امنیت جهانی نزدیک‌تر شوند.

چالش بزرگ‌تر اما تایوان است؛ جایی که ترامپ بین نشان دادن قدرت و پرهیز از جنگ باید تعادل برقرار کند. هرچند ترامپ از جنگ بیزار است، اما نمی‌تواند ضعف نشان دهد، به‌ویژه در برابر تحریک‌های چین که تایوان را «ملت یتیم» خطاب می‌کند.

جهان باید خود را برای چهار سال بازی پرمخاطره و غیرقابل پیش‌بینی آماده کند؛ جایی که ترامپ همچون یک قمارباز حرفه‌ای، به‌دنبال آن است که با هر حرکت، برتری خود را در صحنه جهانی حفظ کند.

بازارهای آمریکا، حبابی در آستانه ترکیدن؟

فتایننشال تایمز هشدار داد که رشد شاخص ها در آمریکا حباب بوده و احتمال ترکیدن آن در آینده ای نامعلوم وجود دارد. در حالی که آمریکا از نظر سیاسی و دیپلماتیک با چالش‌های داخلی و خارجی روبه‌روست، بازارهای مالی این کشور در اوج رونق قرار دارند.

شاخص‌های سهام آمریکا، به‌ویژه S&P 500، به بالاترین سطوح تاریخی رسیده و دلار نیز در قوی‌ترین وضعیت خود طی پنج دهه اخیر قرار دارد.

این رشد چشمگیر ناشی از اعتماد سرمایه‌گذاران به قدرت سودآوری شرکت‌های بزرگ آمریکایی و نوآوری‌ در حوزه فناوری است. سهم آمریکا از بازار سهام جهانی به 70 درصد رسیده و این درحالی است که تنها 27 درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل می‌دهد؛ وضعیتی که برخی آن را "حباب" می‌دانند. تحلیلگران هشدار می‌دهند که این حباب ممکن است به زودی بترکد، هرچند زمان دقیق و عامل آن هنوز نامعلوم است.

 

منبع: donya-e-eqtesad.com