بررسی سند بانک مرکزی در حوزه رمزارزها
بررسی سند بانک مرکزی در حوزه رمزارزها
حجت عباسی / مدیر کارگروه آموزش و پژوهش انجمن بلاکچین بانک مرکزی ایران اخیرا سندی در حوزه رمزارزها منتشر کرده که هرچند با تاخیر انجام شده، اما میتوان آن را گامی مثبت در جهت مقرراتگذاری این صنعت تلقی کرد. با این حال، برخی از نکات این سند نیازمند اصلاح و بازبینی هستند تا بتوانند به قوام و رشد بهتر صنعت رمزارز در کشور کمک کنند. در ادامه به نکات مهم و چالشهای موجود در این سند پرداخته میشود:
1 -حوزه اختیارات بانک مرکزی
بانک مرکزی با استناد به اختیارات خود بهعنوان نهاد قانونگذار در حوزه پولی وارد این عرصه شده است. اما باید توجه داشت که بسیاری از توکنهای موجود در بازار، کاربرد پولی ندارند و بیشتر بهعنوان ابزار سرمایهگذاری یا داراییهای دیجیتال مطرح هستند. بنابراین، اظهارنظر بانک مرکزی درباره تمامی رمزارزها (حتی آنهایی که به بازار سرمایه مرتبط هستند) ممکن است خارج از حوزه این نهاد باشد.
2-تعریف رمزپول
در سند مذکور، رمزپول به این شکل تعریف شده است:
«نوعی پول دیجیتال رمزنگاری شده که در بستر پایگاه داده اشتراکی بهصورت متمرکز با بانک مرکزی یا غیرمتمرکز ایجاد و مبادله میشود.»
با این تعریف، رمزارزی مانند تتر که در بستر غیرمتمرکز ایجاد میشود و تحت کنترل یک بنیاد خاص است، بهعنوان رمزپول تلقی نمیشود. این موضوع نشان میدهد که تعریف رمزپول در سند کامل و جامع نیست و نیازمند بازنگری دقیقتری است.
3- تعریف توکن اوراق بهادار
سند در تعریف توکن اوراق بهادار ذکر کرده است:
«نوعی رمز دارایی که دارای پشتوانه مشخص از یک دارایی یا مجموعهای از داراییها بهجز ارز پول رایج، طلا و فلزات گرانبهاست.»
این تعریف این سوال را مطرح میکند که آیا توکنهای اوراق بهادار با پشتوانه پول رایج (ریال) بهعنوان رمز دارایی شناخته نمیشوند؟ بهطور معمول، پول رایج نباید پشتوانه توکن اوراق بهادار قرار گیرد، اما این تعریف ممکن است ابهاماتی برای برخی از انواع توکنها ایجاد کند.
4- تعریف کاربر
کاربر در این سند به این صورت تعریف شده است:
«هر شخص حقیقی یا حقوقی که به هر نحوی از خدمات ارائهشده توسط کارگزار، کارگزار رمزپول یا نهاد امین استفاده میکند.»
این تعریف شامل کسانی که:
• رمز ارز استخراج میکنند،
• رمزارز را از فرد دیگری دریافت میکنند، یا از صرافیهای بینالمللی خرید میکنند، نمیشود. این تعریف نیاز به بازبینی دارد تا تمام مصادیق کاربران صنعت رمزارز را دربرگیرد.
5- ممنوعیت استفاده از رمزدارایی بهعنوان ابزار پرداخت
در سند ذکر شده است:
«استفاده از هرگونه رمزدارایی بهعنوان ابزار پرداخت ممنوع است.»
این بند نیازمند استثنائاتی است. بهعنوان مثال، رمزداراییهایی با پشتوانه ریال یا توکنهای اوراق بهادار که ممکن است در آینده منتشر شوند و قابلیت پرداخت داشته باشند، باید در این بخش تعریف و مستثنی شوند.