پرش به مطلب اصلی

اصلاح موقت یا سکوی پرتاب؟

· خواندن 5 دقیقه

اصلاح موقت یا سکوی پرتاب؟

دنیای اقتصاد - امیرمحمد بختیاری : بازار سرمایه که در ماه‌های اخیر با عبور از محدوده‌های مقاومتی کلیدی، روندی صعودی و پرقدرت را تجربه کرده بود، این روزها در مسیر اصلاح قرار گرفته است. شاخص کل بورس که با حمایت عوامل بنیادی، همچون حذف دلار نیما، افزایش نرخ ارز توافقی و بهبود حاشیه سود شرکت‌ها، توانسته بود از سقف‌های تاریخی عبور کند، اکنون به دلیل نزدیکی به مقاومت‌های تکنیکال و افزایش فشار فروش، وارد فاز استراحت شده است.

اصلاح موقت یا سکوی پرتاب؟

به نظر می‌رسد این اصلاح طبیعی و کوتاه‌مدت باشد و پس از تکمیل روند اصلاحی، بازار با تقویت ارزش معاملات و کاهش هیجانات، مجدد به مدار صعودی باز‌گردد. با‌این‌حال، چالش‌هایی نظیر تاثیر رشد دلار آزاد بر سودآوری شرکت‌ها و ابهامات مربوط به تجدیدارزیابی دارایی‌ها در صنایع خودرویی در کنار نوسانات نرخ بهره، مسیر پیش ‌روی بازار را تحت‌تاثیر قرار داده‌اند.

اکنون، نگاه فعالان به گزارش‌های ۹ماهه و نتایج سیاست‌های بانک مرکزی در تک‌نرخی کردن ارز دوخته شده است. باید منتظر ماند و دید سیاستگذاران در این خصوص چه تصمیماتی را اتخاذ خواهند کرد و بورس در ادامه هفته جاری به روند باثبات خود باز می‌گردد یا خیر.

بازار از نگاه کارشناسان

سعید مشکات، کارشناس بازار سرمایه، درخصوص وضعیت بازار اظهار کرد: روز گذشته بورس در روندی اصلاحی به محدوده ۲میلیون و ۷۷۷هزار واحدی عقب‌نشینی کرد.  این اصلاح بازار در شرایطی رخ می‌دهد که با حذف دلار نیما و راه‌اندازی سامانه توافقی در محدوده‌های ۶۰هزار تومانی، شاخص کل توانست رشد مطلوبی را به واسطه چشم‌اندازهای مثبت در خصوص افزایش حاشیه سود شرکت‌ها به ارمغان ‌آورد. در روزهای گذشته با افزایش قدرت فروشندگان به واسطه نزدیکی نماگرها به محدوده‌های مقاومتی، شاخص کل بورس روندی اصلاحی در پیش گرفت و در دو روز گذشته حدود ۲.۵درصد ریزش داشته است و انتظار می‌رود روند اصلاحی تا محدوده‌های ۲میلیون و ۵۰۰هزار واحدی ادامه پیدا کند.

این کارشناس بازار در ادامه افزود: سهام دلاری در فاز نخست رشد بازار سکاندار افزایش قیمت را تجربه می‌کنند. پس از رشد این سهام و با متعادل شدن آنها، سایر نمادهای جامانده رشد قیمتی را به ثبت می‌رسانند. سهامی که از تغییرات نرخ ارز تاثیرپذیری بیشتری می‌پذیرند، به طور معمول سهام بزرگ‌تری‌اند.

این کارشناس بازار در خصوص وضعیت صنایع گفت: در خصوص وضعیت صنایع صادراتی باید دید گزارش‌های نه‌ماهه آنها و میزان فروششان با توجه به تغییرات نرخ ارز چگونه بوده است. به نظر می‌رسد روند فروش و حاشیه سود این شرکت‌ها با توجه به افزایش نرخ ارز مورد معامله آنها در سامانه توافقی بهبود یافته است. در خصوص انتشار خبر تجدیدارزیابی خودرویی‌ها باید اظهار کرد این اتفاق باید در ماه‌های ابتدایی سال عملیاتی می‌شد. با این وجود باید تا تابستان سال‌ آینده تجدیدارزیابی خودرویی‌ها اجرایی شود و در صورت تحقق آن قیمت سهام آنها می‌تواند دستخوش تغییراتی شود.

مشکات در پایان افزود: زمانی که بازار روند نزولی به خود می‌گیرد، تقاضا برای خرید اوراق افزایش پیدا می‌کند. از‌این‌رو قیمت این اوراق در روزهای اخیر روند صعودی داشته است. به نظر می‌رسد بازار در بازه زمانی کوتاه‌مدت به لحاظ تکنیکال اصلاح خواهد کرد. پس از انتشار گزارش‌های ۹ماهه به طور کامل و مشخص شدن ارزندگی سهام روند بازار مشخص‌تر خواهد بود.

نیما میرزایی، کارشناس بازار سرمایه، در توصیف وضعیت بازار روز یکشنبه اظهار کرد: بازار سرمایه پس از رشدهای پیاپی که در ماه‌های اخیر داشته و توانست از روند نزولی و نوسانی ماه‌های گذشته، با شکست محدوده ۲میلیون و ۳۰۰هزار واحدی و پس از آن عبور از سقف تاریخی ۲میلیون و ۵۳۵هزار واحدی فاصله بگیرد، در هفته جاری برای دومین روز متوالی سرخ‌پوش شده است. در این میان شاخص اصلی بورس با نزدیک شدن به محدوده مقاومتی ۲میلیون و ۹۰۰هزار واحدی، اصلاح موقتی را در هفته جاری به ثبت رسانده است؛ اصلاحی که به نظر نمی‌رسد ذات بلندمدتی داشته باشد. کاهش قیمت‌ها در این روزها بخشی از رفتار طبیعی بازار و روند باثبات صعودی است و احتمال می‌رود بازار در روزهای آینده مجدد به مدار باثبات خود بازگردد. در واقع نزدیک شدن به محدوده‌های مقاومتی به لحاظ تکنیکال احتمال اصلاح را افزایش می‌دهد و موجب رشد ارزش معاملات نیز می‌شود. تداوم رشد ارزش معاملات و کاهش هیجان معامله‌گران مانند دو بال به تقویت مجدد بازار خواهد انجامید.

این کارشناس بازار ادامه داد: به نظر می‌رسد بازار سرمایه تا انتهای هفته می‌تواند روند اصلاحی خود را تکمیل کند و با دست به دست شدن سهام گروه‌های مختلف بازار توسط معامله‌گران، شاهد به تعادل رسیدن بازار باشیم. این کارشناس بازار در ادامه افزود: وضعیت سودآوری صنایع تا حدودی قابل‌قبول است.

هر چند بخش عمده‌ای از منافع حاصل از ارز توافقی و افزایش نرخ فروش شرکت‌ها با رشد دلار بازار آزاد کاهش پیدا کرده، اما همچنان وضعیت حاشیه سود شرکت‌های بورسی می‌تواند نسبت به تابستان سال جاری بهتر باشد. با این وجود انتظار می‌رود روند و گام‌های مثبتی که بانک مرکزی در خصوص تک‌نرخی کردن نرخ ارز در پیش گرفته، بتواند در بهبود وضعیت بازار موثر باشد.

این کارشناس بازار در پایان افزود: پیش‌بینی می‌شود روند اصلاحی در‌پیش‌گرفته‌شده در روزهای آینده بهبود پیدا کند و بازار در مدار مثبتی قرار بگیرد.

منبع: donya-e-eqtesad.com