پرش به مطلب اصلی

چراغسبز بورس به آینده امیدوارکننده

· خواندن 6 دقیقه

چراغ‌سبز بورس به آینده امیدوارکننده

دنیای اقتصاد - عاطفه چوپان : بازار سرمایه ایران در هفته‌های اخیر نشان ‌داده‌است که همچنان به‌شدت تحت‌تاثیر عوامل بنیادی و تغییرات مرتبط با نرخ ارز قرار دارد. نرخ دلار توافقی که در سطح جدیدی تثبیت‌شده، به‌عنوان یکی از عوامل اصلی حرکت بازار عمل کرده‌است. این نرخ به شرکت‌ها امکان داده تا ارزش‌گذاری مجددی در دارایی‌ها و درآمدهایشان داشته باشند که نتیجه آن در رشد ارزش سهام بسیاری از شرکت‌های بزرگ نمایان شده‌است، اما این تنها بخشی از ماجراست.

چراغ‌سبز  بورس به آینده امیدوارکننده

همزمان، ظرفیت‌های بالقوه‌‌‌‌‌‌‌ای در گروه‌های کوچک‌‌‌‌‌‌‌تر بازار به چشم می‌خورد. این گروه‌ها که شاید در نگاه اول توجه کمتری را بة خود جلب کنند، از مزایای پنهانی برخوردارند که با تغییرات اخیر بازار در حال آشکار‌شدن هستند. از صنایع غذایی گرفته تا دارویی و حتی برخی از شرکت‌های خدماتی، همگی نشان‌داده‌اند که می‌توانند در این شرایط به یکی از مقاصد جذاب برای سرمایه‌گذاری تبدیل شوند. یکی دیگر از عواملی که توجه‌‌‌‌‌‌‌ها را به سمت سهام کوچک‌‌‌‌‌‌‌تر جلب کرده‌است، نگاه بلندمدت سرمایه‌گذاران به پتانسیل این شرکت‌هاست. با بهبود شرایط اقتصادی و ثبات بیشتر در سیاست‌های کلان، انتظار می‌رود که این گروه‌ها از رشد متوازنی بهره‌مند شوند و سودآوری مناسبی را برای سرمایه‌گذاران رقم بزنند، به‌همین‌دلیل بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که اکنون زمان مناسبی برای شناسایی این فرصت‌های کمتر دیده‌‌‌‌‌‌‌شده در بازار است.

 

 تارگت ۳.۱ میلیون‌واحدی شاخص‌کل در افق بازار

احمد اشتیاقی

احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه بازار همچنان تحت‌تاثیر نرخ دلار توافقی است که قرار است در سطح ۶۵‌ هزار‌تومان معامله شود، گفت: «این نرخ به‌نظر می‌رسد توسط فعالان بازار پذیرفته‌شده و بر اساس پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌ها، با فرض بهبود فضای سیاسی و کاهش محدودیت‌ها، به‌عنوان مبنای معاملات قرار خواهد گرفت. این شرایط به شرکت‌ها اجازه می‌دهد که هم از نظر سودآوری و هم قیمت‌های جایگزین با رشد مواجه شوند، بنابراین می‌توان انتظار داشت که شاخص‌کل بازار تا سطح 3.1میلیون واحد رشد کند.»

وی ادامه‌داد: «در رشد اخیر بازار، شرکت‌های بزرگ نقش اصلی را ایفا کردند، اما شرکت‌های کوچک، با وجود شرایط بنیادی مناسب، کمتر مورد‌توجه قرارگرفته‌‌‌‌‌‌‌اند. این موضوع نشان‌دهنده جهت‌‌‌‌‌‌‌گیری سرمایه‌گذاران به سمت نمادهایی است که گردش مالی بالاتری دارند، با این‌حال انتقال تدریجی سرمایه به نمادهای کوچک نیز قابل‌پیش‌بینی است، زیرا این شرکت‌ها از پتانسیل بنیادی مناسبی برخوردار هستند. بازار سرمایه در حال‌حاضر عمدتا بر مبنای رشد دلار پیش‌می‌رود، به‌طوری که نرخ دلار توافقی از ۴۰‌ هزار‌تومان در ابتدای سال‌به ۶۵‌ هزار‌تومان رسیده و شاخص‌کل نیز از 2.2 میلیون واحد به 2.8‌میلیون واحد افزایش ‌یافته‌است.» این تحلیلگر معتقد است در صورت ادامه روند فعلی و ایجاد فضای مثبت از طریق مذاکرات یا کاهش محدودیت‌ها، می‌توان انتظار داشت که شاخص‌کل به رشد خود ادامه دهد.

 او با بیان این موضوع گفت: «حتی اگر چنین تحولاتی رخ ندهد، رشد نرخ دلار آزاد و دلار توافقی می‌تواند از بازار حمایت کند. به‌طور خاص، پیش‌بینی می‌شود نرخ دلار توافقی تا پایان سال‌آینده به ۷۵‌هزار‌تومان برسد. این امر نشان‌دهنده ظرفیت بازار سرمایه‌برای جذب سرمایه‌های جدید و ارائه بازدهی قابل‌توجه به سرمایه‌گذاران است.» وی ادامه‌داد: «علاوه‌بر شرکت‌های بزرگ، گروه‌های مختلفی از صنایع نیز پتانسیل رشد دارند. برای مثال، گروه بانکی با شناسایی سود از محل تسعیر ارز و تجدیدارزیابی دارایی‌ها از جایگاه مناسبی برخوردار است. این گروه می‌تواند تا نرخ تسعیر ۶۰‌هزار‌تومان نیز منابع ارزی خود را بهینه‌سازی کند. همچنین گروه خودرویی، با برنامه‌هایی از جمله واگذاری سهام تودلی، تجدیدارزیابی و خصوصی‌‌‌‌‌‌‌سازی، از جمله بخش‌هایی است که می‌تواند از اخبار مثبت بهره‌مند شود. این عوامل نشان می‌دهد؛ بازار نه‌تنها از نظر بنیادی قوی است، بلکه فرصت‌های متنوعی برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف ایجاد‌کرده‌است.»

اشتیاقی گفت: «با وجود این شرایط مثبت، نباید از افت‌‌‌‌‌‌‌های موقتی بازار غافل شد. هفته گذشته برخی نمادها، به‌خصوص در بخش شرکت‌های بزرگ، با کاهش قیمت مواجه شدند. این کاهش‌‌‌‌‌‌‌ها عمدتا ناشی از شناسایی سود توسط سرمایه‌گذاران بود که پس از رشدهای ۸۰‌درصدی در برخی سهام کاملا طبیعی است. چنین نوساناتی به تعادل بازار کمک می‌کند و فرصتی برای اصلاح قیمت‌ها فراهم می‌سازد، بنابراین سرمایه‌گذاران باید نگاه میان‌مدتی به بازار داشته باشند و از اسیر‌شدن در نوسانات روزانه پرهیز کنند.» این تحلیلگر ادامه‌داد: «سرمایه‌گذاران باید سهام خود را بر اساس معیارهای بنیادی و نسبت قیمت به سود(P/E) مناسب انتخاب کنند. سهام با بنیاد قوی و چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز میان‌مدت می‌تواند بازدهی بالاتری نسبت به سایر بازارهای موازی داشته‌باشد. بازار سرمایه همچنان گزینه‌‌‌‌‌‌‌ای جذاب برای سرمایه‌گذاری است و می‌تواند منابع مازاد سرمایه‌گذاران را به سمت خود جذب کند.»

وی گفت: «در حال‌حاضر، شرکت‌های سرمایه‌گذاری که پرتفو‌‌‌‌‌‌‌هایشان به واسطه رشد سهام بزرگ افزایش‌یافته، در نقاط ارزنده‌‌‌‌‌‌‌ای قرار دارند. علاوه‌بر این، سهام بنیادی و با قیمت مناسب همچنان در بازار یافت می‌شود. بازار سرمایه از نظر بنیادی همچنان پتانسیل رشد دارد و سرمایه‌گذاران باید با دیدی منطقی و بلندمدت از فرصت‌های موجود استفاده کنند.»

 

 گذر از هفته‌‌‌‌‌‌‌ نفس‌‌‌‌‌‌‌گیر بورس

ایمان رئیسی

ایمان رئیسی، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه این هفته، هفته‌ای نفس‌‌‌‌‌‌‌گیر برای بورس بود، گفت: «در شرایطی که بسیاری از سرمایه‌گذاران خود را برای اصلاحی چند هفته‌ای آماده کرده‌بودند، بازارساز به‌‌‌‌‌‌‌خوبی توانست بازار را مدیریت کند و نشان‌داد که شرایط این‌بار با گذشته تفاوت‌‌‌‌‌‌‌های بسیاری دارد؛ در واقع ثابت شد اگر سهم بنیادی را برای نوسان‌گیری فروختید، باید در قیمت‌های بالاتر جایگزین کنید.» وی افزود: «یکی از نکات مهم این روزها، رشد نرخ دلار توافقی است که نقش مهمی در از بین بردن رانت داشته و به‌عنوان محرک اصلی رشد درآمد شرکت‌ها عمل می‌کند.

در این میان، سهام کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌محور بیشترین بهره را از این شرایط می‌برند. قله 2.85میلیون‌واحدی شاخص‌کل می‌تواند با حمایت پتروشیمی‌ها پشت‌سر گذاشته شود، درحالی‌که عرضه ارز پتروشیمی‌ها نیز می‌تواند قله ۸۲‌هزار‌تومانی دلار غیررسمی را حداقل ۵‌درصد کاهش دهد. اکنون این سوال مطرح است که آیا در هفته آینده، بورس برنده خواهد بود و دلار بازنده؟» رئیسی گفت: «در بازار طلا، شاهد هیجانات شدید و خروج سرمایه از صندوق‌های طلا بودیم. معاملات زیر ارزش خالص دارایی(NAV) در برخی روزها نشان‌دهنده هیجان‌‌‌‌‌‌‌زدگی سرمایه‌گذاران است، چه در بازار طلا و چه در بورس. این موضوع به‌خوبی بیانگر حساسیت بالای سرمایه‌گذاران در این مقطع زمانی است. شاید بهترین واژه برای توصیف این هفته؛ «نفس‌‌‌‌‌‌‌گیری» باشد. بازاری که با شتاب به‌سوی مقصد در حرکت است، اما سرمایه‌گذاران باید در این مسیر مراقب سرمایه‌های خود باشند. اکنون باید منتظر ماند و دید که سناریوی خوش‌بینانه کنترل نرخ ارز و رشد سود پتروپالایشی‌‌‌‌‌‌‌ها چقدر به واقعیت نزدیک خواهدشد.»

منبع: donya-e-eqtesad.com