بورس در پیچوخم فرصتها
بورس در پیچوخم فرصتها
دنیای اقتصاد - امیرمحمد بختیاری : بازار سرمایه در این روزهای پرنوس ان، داستانی از امید و تردید را بیان میکند. پس از چند ماه رشد چشمگیر و ثبت رکوردهای جدید، اکنون به نقطهای رسیده که شاخص بورس به جای ادامه مسیر صعودی، درحالحاضر دست به استراحتی احتیاطی زده است. این توقف موقت در حالی رقم رده شده که برخی نشانهها آیندهای پر از چالش و فرصت را حکایت دارند.
نخستین عامل مهم که این روزها توجه سرمایهگذاران را به خود جلب کرده، کاهش نسبی نرخ ارز در بازار توافقی است. این افت بهسرعت در دل صنایع وابسته به ارز خارجی رخنه کرده و باعث شده که بسیاری از فعالان بازار، حتی در صنعتهایی که به طور مستقیم با دلار در ارتباط نیستند، محتاطانهتر عمل کنند. این مساله باعث شده بورس به شکلی غیرمنتظره وارد یک فاز رکودی کوتاهمدت شود. اما این رکود موقت در واقع فرصتی برای بازنگری در استراتژیها و آرامش ذهنی است.
در واقع، روند منفی این روزها اگرچه نگرانکننده به نظر میرسد، اما میتواند به مثابه یک فرآیند اصلاحی در دل یک روند صعودی باشد که به بازار اجازه میدهد تا از فشارهای ناشی از رشد سریع خلاص شود. این فرصت بهویژه برای سرمایهگذاران تازهنفس جذاب است تا وارد بازار شوند.
از سوی دیگر، درحالیکه بازار داخلی با تردیدهایی در زمینه نوسانات ارزی مواجه است، فضای بینالمللی نیز بر آن تاثیرگذار است. با نزدیک شدن به تحلیف رئیسجمهور جدید آمریکا، بازارهای جهانی و سیاستهای اقتصادی در ابهام و سردرگمی غرق شدند. شاید تاثیر مستقیم این مسائل بر بورس ما کم باشد، اما بیشک فضای روانی بازار را تحتتاثیر قرار داده است.
از طرفی موضوع تصویب لایحه FATF که سالها در محافل اقتصادی به صورت یک معضل باقی مانده، حالا به نقطهای حساس رسیده است. تصویب این لوایح میتواند راه را برای باز شدن مجدد درهای اقتصاد کشور به روی دنیا هموار کند.
در کنار این تحولات، گزارشهای ۹ماهه شرکتها یکی از مهمترین رویدادهای این روزها میتواند لقب بگیرد. این گزارشها به مثابه نقشه راهی برای سرمایهگذاران عمل خواهند کرد و میتوانند جهتگیری بازار را در ماههای آینده مشخص کنند. اگر این گزارشها مثبت باشند، به احتمال زیاد بورس میتواند روند صعودی خود را دنبال کند. این روزها، بازار سرمایه عرصهای است که به دقت، شجاعت و صبر نیاز دارد.
بازار از نگاه کارشناسان
نیما میرزایی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت روز گذشته بازار عنوان کرد: بازار سرمایه در دو روز ابتدایی هفته نوسانات منفی را به ثبت رساند. یکی از مهمترین دلایل ریزش دو روز گذشته بورس را میتوان در نوسان نرخ دلار بازار توافقی جستوجو کرد. جو منفی ناشی از عدم نوسان پرقدرت رو به مثبت نرخ دلار توافقی اتمسفر بیاعتمادی را در دل سرمایهگذاران ایجاد کرد. رخوت معاملاتی تنها در صنایع دلارمحور حاکم نبود و تاثیر آن در سایر صنایع نیز به طور غیرمستقیم دیده شد. از طرفی افزایش بلاتکلیفیها نسبت به سیاستهای رئیسجمهور جدید آمریکا با توجه به نزدیکی زمان تحلیف وی نیز با وجود اینکه از نگاه بسیاری از فعالان بازار سرمایه چندان با اهمیت نبوده، اما از جنبه روانشناسانه بر روند معاملاتی برخی سرمایهگذاران تاثیرگذار بوده است. از این رو دو موضوع مذکور بر آغاز روند معاملات هفته جاری تاثیری از جنس سرخی داشتند.
این کارشناس بازار ادامه داد: از طرفی عدم تحرک در انتشار اخباری مانند موضوع واگذاری سهام خودروییها که در هفتههای اخیر سروصدایی به پا کرده بودند، تغییر چندانی در وضعیت صنایع خودرویی ایجاد نکرده است. در مجموع با توجه به وضعیت مطلوب گزارشهای نهماهه شرکتها، بهخصوص تغییر و تحولات وضعیت سوددهی آنان به دلیل افزایش نرخ توافقی ارز معاملاتیشان، میتوان به افزایش کف محدوده حمایتی شاخص کل و شاخص کل هموزن نسبت به محدودههای حمایتی بازار ماههای گذشته که عمدتا محدوده حمایتی ۲میلیون واحدی بود امیدوار بود.
این کارشناس بازار در پایان افزود: انتظار میرود در صورتی که نرخ دلار توافقی تحرکات رو به مثبتی را در روزهای آینده ثبت کند، تثبیت روند صعودی بورس میتواند در ماههای آینده تداوم پیدا کند.
سهیلا نقیپور، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار روزهای گذشته را این گونه مورد تحلیل قرار داد: شاخص کل بورس طی دو ماه اخیر رشد مساعد و قابلتوجهی به ثبت رسانده و توانسته با حفظ کف محدوده یکمیلیون و ۹۶۰هزار واحدی در آبانماه با حدود یکمیلیون واحد رشد تا مقاومت روانی ۳میلیون واحد افزایش یابد و بازدهی خوبی برای سرمایهگذاران خود در کوتاهمدت به ارمغان بیاورد. رسیدن به محدوده مقاومتی ۳میلیون واحدی و بازدهی مناسب د ر کوتاهمدت از جمله عواملی بودند که موجب شدند عرضههایی در بورس طی چند وقت اخیر، مخصوصا هفته گذشته، شکل بگیرد .
باید به این نکته اشاره کرد که بازار سرمایه در زمان کنونی علاقه زیادی به تعادل در کلیت نمادهای بورسی دارد. تعادلی که نه رشد پرشتاب دارد و نه مایل است که ریزش سنگینی را تجربه کند. در واقع شاخص کل بورس بهعنوان نماگر اصلی بازار سرمایه با سپری کردن روزهای منفی و روزهای مثبت در یک محدوده قیمتی مشخص سعی دارد کمی استراحت کند. همچنین از نظر فنی روزهای منفی و استراحت اصلاح قیمتی و زمانی در دل یک روند صعودی میتواند برای پایدار ماندن شرایط صعودی شکلگرفته مفید باشد.
این کارشناس بازار ادامه داد: باید اظهار کرد منفیها تعادل را برای ورود خریداران تازهنفس به بازار سهام مهیا میکنند. البته منفیهای چند روز اخیر را میتوان به نزدیک شدن به آغاز کار دولت جدید آمریکا هم ربط داد.
اما یکی از مهمترین اخبار روزهای گذشته که برای اقتصاد کشور و صنایع آن بسیار مهم بوده، بحث تصویب لوایح FATF بوده است. بحثی قدیمی که چند سالی است با تصویب نشدن آن کشور در لیست سیاه باقی مانده و باعث شده مراودات مالی کشور، حتی با کشورهای دوست نیز با اخلال مواجه شود. حال باید دید آیا سرانجام این لوایح تصویب میشوند یا اینکه همچنان با عدم تصویب آنها مواجه خواهیم بود. در واقع با تصویب این لوایح میتوان یک تقاضای خوب را در بسیاری از صنایع، ازجمله صنایع بانکی و خودرویی، دید؛ چرا که این صنایع بیشترین تاثیر را از این اقدام خواهند برد.
از دیگر اخبار مهم این روزها میتوان به انتشار گزارشهای ۹ماهه اشاره کرد. بسیاری از تحلیلگران و فعالان بازار در انتظار انتشار گزارش شرکتها، علیالخصوص نمادهای بزرگ بورسی که میتوانند بر ادامه روند صعودی بورس بسیار تاثیرگذار باشند، ماندهاند. همچنین میتوانند به شناسایی صنایع پیشرو تا پایان سال کمک کنند.
منبع: donya-e-eqtesad.com