پرش به مطلب اصلی

مانور کوچکترها در دیماه

· خواندن 4 دقیقه

مانور کوچک‌ترها در دی‏‏‌ماه

دنیای اقتصاد - علی قاسمی : نماگرهای بورسی درحالی دهمین ماه سال را پشت‌سر گذاشتند که از ابتدای سال، شاخص کل بورس، با رشد ۲۷.۶درصدی همراه شد. همچنین نماگر هموزن با افزایش ۱۹.۵درصدی همچنان از نماگر اصلی عقب مانده است. با این حال، طی دی‌‌‌ماه این روند معکوس شد و شاخص هموزن با رشد بیش از ۷درصدی و شاخص کل با افزایش ارتفاع ۴.۵درصدی همراه شد. با وجود آنکه از ابتدای سال، برخی از صنایع شاخص‌‌‌ساز نظیر بانک‌ها و موسسات، فلزات اساسی و اوره به‌خوبی درخشیدند، اما در مقیاس ماهانه، دهمین ماه سال فرصت خوبی برای صنایعی نظیر دارو و گروه‌‌‌های کوچک‌تر بازار بود. انتظار می‌رود در ادامه سال، با توجه به پیشخور شدن رشد قیمت دلار توافقی توسط شاخص‌‌‌سازها، نمادهای کوچک‌تر بخشی از عقب‌‌‌ماندگی خود را جبران کنند. این درحالی است که رشد ملایم شاخص‌‌‌سازها نیز می‌‌‌تواند در پیشگاه بازار قرار گیرد.

مانور کوچک‌ترها در دی‏‏‌ماه

خودنمایی شاخص‌‌‌سازان در ۱۰ماه

از ابتدای سال، با توجه به روند رو به رشد قیمت دلار نیما و محافظت از ریزش بیشتر شاخص کل، شاخص‌سازهای بورسی موفق شدند بازدهی‌‌‌های خوبی کسب کنند. روند رو به رشد این نمادها و صنایع آنها از ابتدای آبان قوت گرفت و برخی از نمادهای شاخص‌‌‌ساز بازدهی بیش از ۷۰درصدی را تا سقف ۳میلیونی شاخص به ثبت رساندند. صنایعی نظیر تولید کود و ترکیبات نیتروژن که از رشد قیمت جهانی اوره و قیمت دلار تبعیت می‌کنند و نسبت به این دو متغیر حساسیت بالایی دارند، با رشد بیش از ۵۰درصدی همچنان به لحاظ بازدهی اختلاف بالایی با شاخص کل بورس دارند. پس از آن، شاخص‌‌‌های صنعت لاستیک و پلاستیک و سیمان بازدهی بیش از ۴۵درصد را تجربه کردند. این درحالی است که بانک‌ها و موسسات اعتباری در مقیاس ۱۰ماهه رشد ۳۰درصدی و تولید فلزات گرانبها، در این مدت بازدهی ۲۸درصدی داشتند. نکته قابل‌توجه آن است که صنایع دلاری و بزرگ بازار به‌خوبی در این مدت درخشیدند. رشد دلار توافقی و کاهش اختلاف قیمت دلار نیما یا توافقی با دلار آزاد سبب شد تا بازار، اثر رشد قیمت دلار را در صورت‌های مالی لحاظ کرده و در ابتدا به صنایع بزرگ توجه بیشتری کند. اما با توجه به پیشخورشدن رشد دلار در قیمت‌ها انتظار می‌رفت در دی‌‌‌ماه شاخص هموزن و نمادهای کوچک‌تر بازار به‌خوبی بدرخشند.

درخشش ریالی‌‌‌ها در دی‌‌‌ماه

شاخص‌‌‌های بازار سهام در دی‌‌‌ماه رفتار متفاوتی از خود نشان دادند. به‌‌‌رغم آنکه در آبان‌‌‌ماه و رالی اخیر، شاخص کل با روند صعودی پرقدرت خود، تا مرز ۳میلیون واحد پیش‌‌‌ رفت، اما متوسط سبدهای بازار بازدهی بالایی نداشتند. شاخص هموزن در دهمین‌‌‌ماه سال موفق شد خوش بدرخشد و با بازدهی بیش از ۷درصدی، رفتاری متفاوت از خود نشان دهد. در این میان، در دی‌‌‌ماه شاخص کل موفق شد تنها ۴.۵درصد رشد را تجربه کند. در میان صنایع نیز، شاخص صنعت دارویی‌‌‌ها با افزایش ۱۹درصدی، به‌خوبی درخشید. افزایش نرخ صنعت دارو که در دی‌‌‌ماه به‌خوبی اعمال شد، موجب درخشش این صنعت شد. سیمان و لاستیک و پلاستیک با بازدهی بیش از ۱۴درصدی همراه شدند. در حالی سیمان جزو صنایع پربازده دی‌‌‌ماه است که این صنعت در مقیاس ۱۰ماهه نیز عملکرد خوبی داشت. گزارش‌‌‌های این صنعت نیز نشان می‌دهد که روند حاشیه سود سیمانی‌‌‌ها در پاییز نسبت به تابستان بهبود یافته است. این درحالی است که به دلیل عدم‌دریافت مجوز افزایش نرخ فروش در تایرسازان، در گزارش‌‌‌های ۹ماهه شاهد کاهش شدید حاشیه سود خالص بودیم. بازدهی صنعت قند و شکر نیز حدود ۱۲درصد بوده و این صنعت نیز گزارش‌‌‌های قابل قبولی ارائه کرده است.

بازی‌‌‌خوانی صنایع ریالی تا پایان۱۴۰۳

صنایع شاخص‌‌‌ساز بورسی، با توجه به گزارش‌‌‌های ۹ماهه خوبی که از آنها منتشر شده است، رشد قیمتی خوبی را تجربه کرده و این گزارش‌‌‌ها را در قیمت سهام خود، پیشخور کردند. گزارش‌‌‌های پاییز صنایع که تاکنون منتشر شده است، نشان می‌دهد که در سومین فصل سال، حاشیه سود برخی از صنایع به‌خصوص پتروشیمی‌‌‌ها بهبود یافته است. اما به نظر می‌‌‌رسد، بازار در ادامه سال، تغییر مسیر داده و صنایع کوچک‌تر را در معرض توجه قرار دهد. به‌خصوص آنکه صنایع ریالی به‌‌‌رغم رشد بهای تمام‌‌‌شده، موفق به دریافت مجوز افزایش نرخ نشده‌‌‌اند. بازار با رشد شاخص صنایع ریالی نشان داد که انتظار دارد، صنایع ریالی با بهبود حاشیه سود در زمستان همراه شوند. دارویی‌‌‌ها اولین قدم را برای افزایش نرخ در صنایع ریالی برداشتند. به نظر می‌رسد باید طی روزهای پایانی سال، صنایعی نظیر لاستیک و پلاستیک نیز با افزایش نرخ همراه شوند. احتمالا باید شاهد آن باشیم که با عقب‌‌‌نشینی صنایع دلاری فضای خوبی برای ریالی‌‌‌ها فراهم شود.

11 copy

منبع: donya-e-eqtesad.com