پرش به مطلب اصلی

شرط افزایش مبلغ یارانه نقدی

· خواندن 5 دقیقه

شرط افزایش مبلغ یارانه نقدی

دنیای اقتصاد : لایحه بودجه ۱۴۰۴ هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیده و موارد مورد اصرار نمایندگان نیز در مجمع مورد بررسی قرار نگرفته است. اما با این وجود برخی نمایندگان بر افزایش ۱۰۰ هزار تومانی یارانه‌بگیران دهک‌های پایین جامعه از محل درآمد حاصل از حذف یارانه پردرآمدها تاکید دارند. این در حالی است که حذف یارانه دهک‌های بالای جامعه که به عنوان منبع برای افزایش یارانه دهک‌های پایین از سوی نمایندگان در نظر گرفته شده هنوز در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی نشده است.

شرط افزایش مبلغ یارانه نقدی

ایرادات شورای نگهبان و هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام ۲۳ دی ماه در دستور کار نمایندگان مجلس قرار گرفت. در این جلسه نمایندگان با اکثریت آرا بر مصوبه خود در لایحه بودجه سال آینده درباره حذف یارانه نقدی خانوارهای پردرآمد اصرار کردند بر این اساس این مصوبه برای تعیین تکلیف به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد. در بند (ت) تبصره ۱۳ که مورد اصرار نمایندگان قرار گرفت، آمده است: سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف است، یارانه نقدی، مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی‌(ره) (منوط به عدم مغایرت با اساسنامه این نهاد) و سازمان بهزیستی کشور و یارانه آرد و نان (خرید ‌تضمینی گندم) را مستقیما به حساب ذی‌نفع نهایی پرداخت کند. تعیین ذی‌نفع نهایی در بخش یارانه نقدی، مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی‌(ره) و ‌سازمان بهزیستی کشور با پیشنهاد سازمان برنامه‌وبودجه کشور و همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها و در بخش یارانه آرد و نان خرید تضمینی گندم ‌با همکاری وزارت جهادکشاورزی صورت می‌گیرد .دولت مکلف است در سال ۱۴۰۴ یارانه نقدی خانواده‌های پردرآمد (دهک‌های هشتم، نهم و دهم) را حذف کند.

روز گذشته رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، در پاسخ به این سوال که با توجه به مخالفت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی، تکلیف این مصوبه در مجلس چه می‌شود، گفت: ما این مساله را در مجلس مورد بررسی قرار می‌دهیم، اما هیات عالی نظارت مجمع چه با این افزایش نرخ موافقت کند چه مخالفت، دولت تصمیم خود را برای این کار گرفته است و بعید به‌نظر می‌رسد که از تصمیم خود عقب‌نشینی کند، به همین جهت ما در مجلس تدبیری اندیشیدیم که افزایش نرخ ارز ترجیحی فشاری به زندگی مردم به‌ویژه اقشار آسیب‌پذیر وارد نکند.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم، زارع خاطرنشان کرد: به همین جهت ما در مجلس برای جبران تبعات ناشی از افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی، مصوب کردیم که مابه‌التفاوت ریالی این افزایش قیمت باید به‌شکل یارانه نقدی یا کالابرگ به مردم پرداخت شود. طبق محاسباتی که ما داشتیم، با اعتبارات ریالی حاصل از افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی، دولت می‌تواند حداقل ۱۰۰ هزار تومان به یارانه‌ نقدی فعلی اضافه کند یا اینکه این مبلغ را در قالب کالابرگ به مردم بدهد که پیشنهاد ما پرداخت کالابرگ به مردم است، چراکه از افزایش حجم نقدینگی در اقتصاد کشور جلوگیری می‌کند.

همچنین جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ درباره افزایش میزان یارانه‌ها در بودجه سال ۱۴۰۴، گفت: قرار شد ۳دهک بالا حذف شوند؛ هنگامی که این ۳ دهک حذف شوند، یک مبلغی به دست می‌آید که مقرر شد به دهک‌های پایین اضافه کنند. به گزارش ایلنا، وی تاکید کرد: در قانون بودجه نوشتیم با این مبلغ باید بتوانند کالاهای اساسی‌(کالابرگ) را تامین کنند، اما چون دولت‌ها همان‌طور که گفتم تنبل هستند راحت‌ترین راه که افزایش ۱۰۰ هزار تومانی یارانه است را انتخاب می‌کنند.

در همین راستا محمد بیات، عضو هیات رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به مصوبات مجلس در بودجه ۱۴۰۴، اظهار کرد: در لایحه بودجه ۱۴۰۴ قرار بر این شد که یارانه سه دهک بالای جامعه را حذف کنیم و یارانه دهک‌های بالای جامعه با یارانه سه دهک پایین جامعه اضافه شود. بنابراین تا یارانه نقدی دهک‌های بالای جامعه حذف نشود، یارانه دهک‌های پایین جامعه اضافه نخواهد شد.

او تاکید کرد: بنابراین افزایش یارانه دهک‌های پایین جامعه مشروط به حذف یارانه دهک‌های بالای جامعه است. چون باید منابع درآمدی برای افزایش یارانه دهک‌های پایین جامعه وجود داشته باشد. بر این اساس باید ابتدا اراده‌ای بر حذف یارانه دهک‌های بالای جامعه باشد و هر زمان این اتفاق افتاد یارانه سه دهک پایین افزایش می‌یابد. هدف از حذف یارانه پردرآمدها تقویت اقشار پایین جامعه است.

این عضو هیات رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ در خصوص میزان افزایش یارانه دهک‌های پایین جامعه، تصریح کرد: میزان آن مشخص نیست و باید ابتدا یارانه پردرآمدها حذف شود. اما میزان افزایش یارانه دهک‌های پایین جامعه به میزان منابع حاصل از حذف یارانه دهک‌های بالا جامعه خواهد بود.

بیات خاطرنشان کرد: هدف از حذف یارانه پردرآمدها تقویت اقشار آسیب‌پذیر است و نمی‌خواهیم منابع حاصل از حذف یارانه دهک‌های بالای جامعه را میان همه دهک‌ها توزیع کنیم. بنابراین هدف کمک به سه دهک پایین جامعه است. البته مقرر شده در صورت حذف یارانه دهک‌های بالا، به دهک‌های پایین کمک شود، اما اینکه بعدا چه تصمیمی گرفته شود نمی‌دانم. این عضو هیات رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، در خصوص زمان بررسی مورد اختلافی مجلس و شورای نگهبان در خصوص حذف یارانه پردرآمدها در مجمع تشخیص، اظهار کرد: از این موضوع بی‌اطلاع هستم و به نظر می‌رسد بررسی این مورد در مجمع مشمول زمان شود.

منبع: donya-e-eqtesad.com