پرش به مطلب اصلی

منتظر کاهش قیمت دلار در سال بعد باشیم؟

· خواندن 3 دقیقه

منتظر کاهش قیمت دلار در سال بعد باشیم؟

دنیای اقتصاد: طی ماه‌های اخیر، بازارهای طلا و ارز تحت تاثیر سیاست‌های ترامپ و چشم‌انداز مبهم مذاکره با نوسانات زیادی روبه‌رو بوده‌اند. در همایش «چشم‌انداز اقتصاد۱۴۰۴» مهدی دارابی به بررسی آینده بازار ارز پرداخت و تحلیل‌هایی درباره تأثیر تحولات سیاسی و اقتصادی داخلی و بین‌المللی بر این دو بازار ارائه کرد.

منتظر کاهش قیمت دلار در سال بعد باشیم؟

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛مهدی دارابی، کارشناس اقتصادی در همایش «چشم انداز اقتصاد ۱۴۰۴»  به بررسی وضعیت بازار ارز پرداخت و گفت: «از سال۱۳۹۷، نرخ ارز در ایران وارد یک دوره جدید شده و شرایط اقتصادی و وضعیت تورمی تغییرات چشم‌گیری کرده است. 

رشد نقدینگی در سطح بالاتری قرار گرفته و این موضوع تاثیر زیادی بر نرخ ارز داشته است. در سال۱۳۹۷، روند بلندمدت نرخ ارز به سطح تعادلی نرخ ارز PPP رسید.» او افزود: «از آن زمان به‌دلیل کاهش سطح ارزش واقعی صادرات نفتی، رابطه مبادله به وضعیت دهه‌های ۶۰ و ۷۰ بازگشته و نرخ واقعی ارز نیز به سطح دهه ۶۰ و ۷۰ رسیده است.» دارابی ادامه داد: «مدل پولی نرخ ارز نشان می‌دهد که روند نرخ ارز با متغیرهای بنیادین نقدینگی همراستا است. در حال حاضر، نرخ ارز بالاتر از روند بلندمدت خود قرار دارد. البته مدل PPP دو ایراد دارد: اول اینکه انتظارات را در نظر نمی‌گیرد و دوم اینکه خروج سرمایه را لحاظ نمی‌کند.» او درخصوص دلایل بالاتر بودن نرخ ارز از روند تعادلی و بلندمدت توضیح داد: «این وضعیت به‌دلیل انتظارات نسبت به کاهش فروش نفت، افزایش تورم، نااطمینانی‌های موجود و خروج سرمایه است. همچنین تقاضای فصلی و چرخه تثبیت جهش‌ها نیز موثر بوده است.» دارابی اشاره کرد: «از سال ۹۶ تاکنون، شاهد جهش‌های ارزی و ثبات به صورت یک‌سال در میان بودیم؛ یعنی ۹۷ جهش، ۹۸ ثبات و ... این یعنی فعالان بازار قیمت‌ها را سریع‌تر تعدیل می‌کنند و مردم انتظارات خود را با توجه به تورم شکل می‌دهند.» 

او تاکید کرد: «معمولا وقتی تثبیت می‌کنیم و سپس جهش داریم، این جهش‌ها بیشتر از روند معمولی اتفاق می‌افتد. این موضوع می‌تواند خطراتی به همراه داشته باشد، از جمله اینکه نرخ ارز بالاتر از روند تعادلی قرار گیرد و احتمال کاهش یا باقی ماندن در این سطح وجود دارد.»

دارابی در پایان گفت: «اگر شرایط به همین شکل باقی بماند، ممکن است شاهد ثبات نسبی و کاهش مختصر نرخ ارز حتی در کانال ۸۰هزار تومان باشیم. البته عواملی مانند فروش نفت، سیاست‌های بانک مرکزی، متغیرهای اقتصادی و نااطمینانی‌های سیاسی و امنیتی در این روند تاثیرگذار خواهند بود.»//

مشروح گزارش را از اینجا بخوانید.//

منبع: donya-e-eqtesad.com