پرش به مطلب اصلی

روزهای سخت خودرو

· خواندن 3 دقیقه

روزهای سخت خودرو

دنیای اقتصاد: بازوی پژوهشی مجلس، گزارش مربوط به پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در آذرماه سال جاری را با تمرکز بر بخش صنعت و معدن منتشر کرد.

روزهای سخت خودرو

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، بازوی پژوهشی مجلس، گزارش مربوط به پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در آذرماه سال جاری را با تمرکز بر بخش صنعت و معدن منتشر کرد.

اطلاعات ارائه‌شده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس، نشان‌دهنده دو روند متفاوت در صنعت خودرو و قطعات در آذرماه ۱۴۰۳ است؛ به‌طوری‌که این آمار از افت تولید و فروش خودرو در آذرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته حکایت دارد حال آنکه تولید و فروش خودرو در آذرماه نسبت به آبان ماه رشد پیدا کرده است.

این آمار نشان می‌دهد که صنعت خودرو در بازه یک‌ساله با چالش‌های اساسی روبه‌رو بوده، اما در مقیاس ماهانه روند رو به بهبودی داشته است. طبق گزارش مرکز  پژوهش‌های مجلس در آذرماه سال  ١٤٠٣شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش  ۱۷.۴  و ۱۸.۸ درصدی داشته است، همچنین نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش افزایش ۹ و ۲.۴ درصدی را به خود می‌بیند.

در گزارش مذکور تاکید شده که شاخص تولید  خودرو و قطعات در کنار محصولات فلزی و کاشی و سرامیک  بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید شرکت‌های صنعتی بورسی در آذرماه داشتهاند. در این گزارش دو نمودار از وضعیت تولید و فروش خودرو(سواری و سنگین ) و همچنین قطعه ارائه شده است. در نمودار اول شاهد رشد شاخص تولید خودرو سواری و خودرو سنگین در آذرماه امسال نسبت به ماه قبل هستیم، حال آنکه تنها شاخص فروش زیربخش خودرو سنگین افزایش یافته است، همچنین مطابق نمودار دیگر در ماه مشابه سال قبل، تنها شاخص فروش خودروی سنگین افزایش یافته است.

بنابراین، رشد شاخص تولید و فروش خودرو و قطعات به‌صورت نقطه به نقطه و ماهانه  تنها با خودرو سنگین رقم خورده است، این در حالی است  که در نمودار رشد شاخص تولید و فروش زیربخشهای خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل، خودروی سواری و قطعات و همچنین خودروی سنگین با افت همراه بودهاند.

آنچه در این نمودارها جلب توجه می‌کند، افت تولید و فروش قطعات خودرویی و به موازات آن افت و تولید خودروهای سواری به‌ صورت نقطه به نقطه و ماهانه است؛ هر چند بسیاری از صنایع همچون خودروسازی و واحدهای تولیدی قطعه، بعد از روزهای سخت تابستان که با بی‌برقی همراه بود با افت تولید روبه‌رو بودند؛ اما این امیدواری وجود داشت که در ۶ ماهه دوم سال با رفع ناترازی برق، افت تولید خودرو و قطعه جبران شود. این در شرایطی است که در پاییز نیز به دلیل کمبود گاز، وضعیت مشابه فصل تابستان رخ داد و تمام شاخصهای تولید و فروش خودرو و قطعه نزولی شد. همچنین قطعهسازان کشور که این روزها چشم به بسته حمایتی دولت داشتند و جواب منفی نیز دریافت کردند، با توجه به حذف ارز نیمایی (که هزینه تولید را افزایش داده)  تولید را کاهش دادهاند.

از سوی دیگر، تولید قطعات به شدت به میزان تولید خودرو وابسته است. اگر تولید خودرو کاهش یابد، تقاضا برای قطعات نیز کاهش پیدا می‌کند؛ موضوعی که در آمار ۹ ماهه تولید رخ داد به‌طوری‌که تولید محصولات سواری کاهش ۶.۵ درصدی را نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته، تجربه کرد.

 

منبع: donya-e-eqtesad.com