پرش به مطلب اصلی

ماندهایم که در این شرایط سخت کاری کنیم

· خواندن 8 دقیقه

مانده‏‏‏‌ایم که در این شرایط سخت کاری کنیم

دنیای اقتصاد : روز چـــهــارشنبه ۱ اسفند، دورهمی رسانه‏‏‏‌ای «هم‏‏‏‌نشین» با حضور «سبحان فروغی»، مدیرعامل تپسل و «شهاب خدابخش»، مدیرعامل کافه بازار و جمعی از خبرنگاران برگزار شد. محوریت این هم‏‏‏‌نشینی خرید کافه بازار توسط شرکت «پگاه داده‏‏‏‌کاوان شریف» یا همان تپسل بود. چندی پیش، شرکت تپسل در رقابت با چند شرکت دیگر، موفق به خرید کافه بازار شد که البته رقم دقیق این تملک، اعلام نشده است.

مانده‏‏‏‌ایم که در این شرایط سخت کاری کنیم

سبحان فروغی در این زمینه گفت که تپسل به کمک شرکا و سهامداران خود، بین تمام گزینه‌‌‌‌هایی که برای کافه‌‌‌‌بازار وجود داشت، توانست این خرید را انجام دهد. این در حالی است که پیش از شروع کرونا، هلدینگ «هزاردستان» پیشنهاد خرید تپسل را مطرح کرده بود، اما این معامله انجام نشد و در نهایت تپسل موفق شد ۱۰۰‌درصد سهام کافه‌‌‌‌ بازار را بخرد. فروغی درباره مبلغ خرید کافه ‌‌‌‌بازار رقم دقیقی ارائه نداد، اما گفت که ۴۵‌درصد بیشتر از پیشنهاد اولیه‌‌‌‌ای که مطرح شده، پرداخت کرده است. او گفت: «ما معتقدیم که این سرمایه‌گذاری می‌تواند به ایجاد ارزش‌‌‌‌افزوده بزرگی برای هر دو شرکت منجر شود.»

فروغی در ادامه گفت: «الان تنها اتفاقی که افتاده این است که مالکیت یک هلدینگ به یک هلدینگ دیگر منتقل شده و هویت شرکت‌ها از هم مستقل باقی مانده. اینکه در آینده می‌‌‌‌خواهیم برای دو شرکت چه تصمیمی بگیریم هنوز مشخص نیست و به فراخور شرایط برنامه‌‌‌‌ریزی می‌‌‌‌کنیم. کافه‌‌‌‌بازار هم مثل سابق به فعالیت خود ادامه می‌دهد. و تیم‌‌‌‌ها مستقل باقی می‌‌‌‌مانند.»

 مخاطب کافه‌‌‌‌بازار چه چیز جدیدی دریافت می‌کند؟

شهاب خدابخش، در پاسخ به این سوال گفت که قرار نیست تغییرات ناگهانی انجام دهیم. به این دلیل که کافه ‌‌‌‌بازار پلتفرمی است که ذی‌نفعان متنوعی دارد و همیشه تلاش می‌کند رضایت این افراد را به دست آورد و کسب و کار ما در گرو ارتباط موثر و پایدار با اینهاست. کافه‌‌‌‌ بازار قبلا با شرکت‌هایی مثل دیوار یا هلدینگ هزاردستان که تمرکزشان بیشتر تجارت الکترونیک است هم‌نشین بود، در حالی که تمرکز ما بیشتر در حوزه محتواست، و این هم‌‌‌‌نشینی باعث شده بود کافه ‌‌‌‌بازار نتواند برخی مسیرهای توسعه را برود و مسیر انقباضی در پیش گرفته بود. الان این مانع برداشته شده و این خبر خوبی برای ذی‌نفعان کافه ‌‌‌‌بازار، از جمله کاربران است. مزیت دوم نقاط اشتراک کافه‌‌‌‌بازار  با گروه پگاه در حوزه تبلیغات، هوش مصنوعی و نشر بازی‌‌‌‌هاست. پروژه‌‌‌‌های مشترک در این حوزه‌‌‌‌ها روی رضایت کاربران و کیفیت سرویسی که دریافت می‌کنند، اثر می‌‌‌‌گذارد. پیش‌بینی نتیجه‌‌‌‌ای که به دست می‌‌‌‌آید در حال حاضر سخت است و در گرو این است که ما پروژه‌‌‌‌های مشترک را چطور پیش ببریم.

 بورس، یکی از کارت‌‌‌‌های بازی ماست

فروغی درباره برنامه‌‌‌‌های تپسل برای ورود به بورس گفت از آنجا که بازار دیجیتال در ایران هنوز کوچک است، ما تا الان در مورد ورود به بازار خاص استارت‌آپ‌‌‌‌ها و شرکت‌های دانش‌‌‌‌بنیان تردید داشتیم و با وجود کارهای مقدماتی که در این زمینه انجام داده‌‌‌‌ایم، هنوز آن را نهایی نکرده‌‌‌‌ایم. بنابراین، تصمیم گرفتیم اول شرکت‌های دیگر این حوزه وارد بورس شوند و خوب و بد آن را تجربه کنند. در هر حال، «بورس یکی از کار‌‌‌‌ت‌‌‌‌های بازی ماست». خدابخش هم به موضوع پذیرش کافه ‌‌‌‌بازار در فرابورس اشاره کرد و گفت تا الان گواهی پذیرش هم گرفته‌‌‌‌ایم و مکاتبات لازم را انجام داده‌‌‌‌ایم و مراحل زیادی باقی نمانده.

او اضافه کرد مساله‌ای که وجود دارد این است که بازار سرمایه در ایران بسیار سنتی است و بیشتر صنایع قدیمی مثل صنایع سنگین و ماشین‌‌‌‌آلات و دارایی‌‌‌‌های فیزیکی در آن فعالند و صنایع جدید مبتنی بر دارایی‌‌‌‌های نامشهود خیلی تجربه‌‌‌‌ای در آن ندارند. به خاطر همین ترس وجود دارد. تردید سرمایه‌گذاران این بود که اگر کافه بازار وارد بورس شود و گوگل‌پلی رفع فیلتر شود، چه؟ در حالی که کافه بازار ۱۳ سال است که دارد کار می‌کند و در این مدت، گوگل‌پلی چند بار فیلتر و رفع فیلتر شده ، اما وضعیت ما هیچ تغییری نکرده است. توضیح این مسائل به سهامداران سخت است، چون آشنایی زیادی با این حوزه ندارند و بنابراین جای کار دارد.

خدابخش همچنین اشاره کرد حتی بعد از اینکه گوگل‌‌‌‌پلی اخیرا رفع فیلتر شد، خود ما هیجان‌‌‌‌زده شدیم که متریک‌‌‌‌‌‌‌‌های ما اصلا تکان نخورد. دلیلش این است که در این چند سال کافه بازار توانسته به خوبی به کاربرانش سرویس ارائه کند و جایگاهی بسازد که با وجود رفع فیلتر گوگل‌‌‌‌پلی، کاربران همچنان بازار را انتخاب می‌کنند.

 از رقابت استقبال می‌‌‌‌کنیم

فروغی در پاسخ به این سوال که رقبا را کجا می‌‌‌‌بینید گفت: «من خودم رشد کرده در فضای بازاری هستم که در آن انحصار وجود دارد، پس معتقدم همه به دنبال انحصار هستند و معتقدم با عملکرد است که می‌شود تا حد ممکن به انحصار نزدیک شد. من ترجیح می‌‌‌‌دهم به جای هر پاسخی به این سوال و اصطلاحا کری خواندن، به گزارشی که دو سه روز پیش یکی از زیرمجموعه‌‌‌‌های گروه دیجی‌‌‌‌کالا راجع به صنعت تبلیغات دیجیتال منتشر کرده اشاره کنم. در این گزارش برای انتخاب بهترین‌‌‌‌ها با مدیران بازاریابی زیادی مصاحبه کرده بودند و من خوشحالم یک مجموعه سومی، که خودش گروه تبلیغاتی هم دارد، گزارشی منتشر کرده که در آن تپسل در دوسوم پارامتر‌‌‌‌های موجود در نظرسنجی‌‌‌‌ رتبه اول را کسب کرده است. 

پس رقبا به جای نگرانی درباره انحصار، نگران عملکردشان باشند. ما از رقابت استقبال می‌‌‌‌کنیم. خبر رفع فیلتر گوگل‌‌‌‌‌پلی تقریبا ۱۰روز قبل از انتقال قطعی کافه بازار آمد. ما از این موضوع بسیار خوشحال شدیم. با رقابت هم کاربر نهایی بهره بیشتری می‌‌‌‌برد و هم ما پیشرفت می‌‌‌‌کنیم. اگر می‌‌‌‌خواستیم مشابه خودروسازی‌‌‌‌ها عمل کنیم که کار جدیدی راه‌‌‌‌اندازی نمی‌‌‌‌کردیم. پس چه پلتفرم خود ما که بسیاری از ابزارهایش اصلا فیلتر نیست و چه بچه‌‌‌‌های کافه بازار، هر نوع رقابتی را به نفع خودمان و مشتریانمان می‌‌‌‌دانیم. به نظر من همه باید از رقابت استقبال کنند.»

 امکان توسعه با وجود محدودیت‌ها

فروغی به برنامه‌‌‌‌های تپسل در حوزه‌‌‌‌های نوظهور مانند هوش مصنوعی و صنعت گیم اشاره کرد و گفت: «خاصیت تکنولوژی این است که همه را غافلگیر می‌کند و بعد همه را مجبور می‌کند در مورد آن قانون‌گذاری کنند.» او اضافه کرد بخش مهمی از مشتریان ما و کافه بازار کسب ‌‌‌‌و کارهای دیگر هستند که از ما انتظار دارند مخاطب و کاربر جدیدی به بهترین قیمت برایشان فراهم کنیم. این یک فرصت است.

«ما در تپسل قصد داریم از این فناوری برای بهبود خدمات خود استفاده کنیم. همچنین، برنامه‌‌‌‌هایی برای صادرات بازی‌‌‌‌های ایرانی به بازارهای جهانی داریم. ما می‌‌‌‌خواهیم گیمرهای ایرانی را به بهترین محتوای جهانی برسانیم و در عین حال، بازی‌‌‌‌های داخلی را به خارج از کشور صادر کنیم. این کار شبیه به واردات و صادرات در حوزه گیم است و می‌تواند به رشد این صنعت در ایران کمک کند.»

خدابخش در پاسخ به این سوال که زمینه‌‌‌‌ای برای بازارهای خارج از کشور وجود دارد گفت: هم کافه بازار و هم تپسل در طول سال‌های گذشته توانسته‌‌‌‌اند بخشی از سرویس‌‌‌‌های خود را بین‌المللی کنند. به‌طور مشخص، ما تیم بسیار درجه یکی داریم که کارش این است با استفاده از پلتفرم کافه بازار و سهم بازاری که دارد، توسعه‌‌‌‌دهنده‌‌‌‌های خارجی را ترغیب کند که محصولات خود را از طریق کافه بازار در ایران منتشر کنند. البته با وجود تحریم‌‌‌‌ها کار بسیار سختی است، اما موفقیت‌‌‌‌های خیلی خوبی داشته‌‌‌‌ایم و توانسته‌‌‌‌ایم تعداد زیادی از آیتم‌‌‌‌های بسیار خوب دنیا را در کافه بازار منتشر کنیم. در کنارش تپسل توانسته در چند سال گذشته همین کار را در جهت عکس انجام دهد، یعنی به انتشار بازی‌‌‌‌ها و محصولات ایرانی در بازارهای بین‌المللی کمک کرده است.

فروغی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در آینده خدمات و سرویس‌‌‌‌های این دو شرکت به سطح عمیق‌‌‌‌تری از همکاری و یکپارچگی برسند، گفت یکپارچگی در سطوح متفاوتی رخ می‌دهد و حتما در سطح سرویس‌‌‌‌هایی که باعث ارزش افزوده برای برندهایی می‌شود که به عنوان تبلیغ‌دهنده با کافه بازار کار می‌کنند شاهد یکپارچگی خواهیم بود.

مدیرعامل بازار هم در این زمینه گفت که کافه بازار از یک سری نخبه تحصیل‌کرده بااستعداد تشکیل شده که سرشان درد می‌کند برای چیزهایی مثل همین هوش مصنوعی. نمی‌‌‌‌خواهم بگویم تنها دلیلش این است، اما بخشی از علت این بوده که فرصت‌‌‌‌های توسعه خیلی محدود بوده‌‌‌‌اند که قطعا این وضعیت تغییر می‌کند.

همین حالا که ما داریم با هم صحبت می‌‌‌‌کنیم، خیلی از عملیات‌‌‌‌ روزانه لحظه‌‌‌‌ای کافه بازار توسط هوش مصنوعی انجام می‌شود. به عنوان مثال پیام‌‌‌‌های کاربران زیر اپلیکیشن‌‌‌‌ها که زمانی توسط تیم عریض و طویلی بررسی می‌‌‌‌شد تا تایید یا رد شود و بسیار هم زمان‌بر بود، حالا در عرض کمتر از ۳۰ ثانیه انجام می‌شود و حالا آن افراد به کارهای خلاقانه‌‌‌‌تری می‌‌‌‌رسند. احتمالا همه این را شنیده‌‌‌‌اند، اما در مقیاس بسیار بزرگی مثل کافه بازار واقعا باورنکردنی است که این حجم انبوه عملیات - مثلا چند صد‌هزار کامنت- را در لحظه با هزینه اندکی و با دقت بسیار بالایی انجام دهد.

او افزود: «درست است که ایران پر از محدودیت است، اما ما مانده‌‌‌‌ایم که در این شرایط سخت هم کاری بکنیم. چیزی که به ما کمک می‌کند این محدودیت را دور بزنیم و آن را کم‌‌‌‌اثر کنیم، تکنولوژی است؛ مثل هوش مصنوعی و ارز دیجیتال. من فکر می‌‌‌‌کنم کنار هم قرار گرفتن این دو مجموعه می‌تواند چند برابر کمک کند که بهتر این کار را انجام دهیم.»

منبع: donya-e-eqtesad.com