پرش به مطلب اصلی

انتقال یکمیلیون نفر به اردن و مصر

· خواندن 5 دقیقه

انتقال یک‌میلیون نفر به اردن و مصر

دنیای‌اقتصاد : رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور تازه آمریکا به‌دنبال انتقال فلسطینی‌‌‌‌‌‌ها از غزه است. این تازه‌‌‌‌‌‌ترین طرح رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور جمهوری‌خواه ایالات‌متحده است. دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور آمریکا روز شنبه اعلام کرد؛ با پادشاه اردن در مورد ساخت مسکن و انتقال بیش از یک‌میلیون فلسطینی از غزه به کشورهای همسایه صحبت کرده‌است.

انتقال یک‌م�یلیون نفر به اردن و مصر

به گزارش سی‌‌‌‌‌‌ان‌‌‌‌‌‌ان، ترامپ گفت؛ از ملک عبدالله، شریک اصلی آمریکا در منطقه، خواسته است تا در یک تماس تلفنی روز شنبه، تعداد بیشتری از فلسطینیان را بپذیرد. او به خبرنگاران در «ایر فورس وان» گفت: «من به او گفتم که دوست دارم کارهای بیشتری انجام دهید، زیرا من در حال‌حاضر به کل نوار غزه نگاه می‌کنم و این یک آشفتگی است، این یک آشفتگی واقعی است.» خبر‌‌گزاری دولتی اردن، پترا، تماس با ترامپ را گزارش‌کرد؛ اما اشاره‌ای به جابه‌جایی فلسطینیان نکرد. طبق گزارش سازمان ملل، این پادشاهی در حال‌حاضر خانه بیش از ۲.۳۹‌میلیون پناهنده فلسطینی است. ترامپ گفت؛ دوست دارد هم اردن و هم مصر-که هم‌مرز با منطقه آسیب‌دیده است-مردم را در خود جای دهند و او روز یکشنبه با عبدالفتاح السیسی، رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور مصر، درباره این موضوع صحبت کرد. ترامپ گفت: «شما در مورد یک‌میلیون و نیم نفر صحبت می‌کنید و ما فقط آن را جابه‌‌‌‌‌‌جایی می‌دانیم.» ترامپ ادامه‌داد: «درگیری‌‌‌‌‌‌ها قرن‌ها در این منطقه وجود داشته‌است.»

او افزود: «نمی‌دانم قرار است چه اتفاقی بیفتد، اما در حال‌حاضر به‌معنای واقعی کلمه یک محل تخریب‌‌‌‌‌‌شده‌است.  تقریبا همه‌چیز ویران شده‌است و مردم در آنجا می‌‌‌‌‌‌میرند، بنابراین من ترجیح می‌دهم با برخی از کشورهای عربی ارتباط بگیرم و در مکان دیگری مسکن بسازم، جایی‌که فکر می‌کنم آنها می‌توانند در آرامش زندگی کنند.» رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور آمریکا که سابقا غول ساخت املاک بوده‌است، گفت؛ مسکن، بالقوه «می‌‌‌‌‌‌تواند موقتی» یا «می‌‌‌‌‌‌تواند برای بلندمدت باشد». جنگ ۱۵ماهه بین اسرائیل و حماس، علاوه‌بر جان باختن ده‌‌‌‌‌‌ها‌هزار نفر، بخش زیادی از غزه را به ویرانه تبدیل کرده‌است. بر اساس گزارش سازمان ملل، حملات هوایی اسرائیل به حدود ۶۰‌درصد ساختمان‌ها از جمله مدارس و بیمارستان‌‌‌‌‌‌ها و حدود ۹۲‌درصد منازل آسیب رسانده یا آنها را تخریب کرده‌است. به گفته سازمان ملل، تقریبا ۹۰‌درصد از ساکنان غزه آواره شده و بسیاری از ساکنان مجبور به جابه‌جایی مکرر و برخی بیش از ۱۰‌بار جابه‌جا شده‌اند.

به‌نظر می‌رسد اظهارات ترامپ با دهه‌‌‌‌‌‌ها سیاست خارجی ایالات‌متحده که مدت‌هاست بر راه‌حل تشکیل دو دولتی تاکید می‌کند، در تضاد است. مدت‌هاست که این ترس در منطقه وجود دارد که اسرائیل می‌خواهد فلسطینی‌‌‌‌‌‌ها را از غزه به کشورهای همسایه بیرون براند؛ فرضی که اسرائیل آن را رد می‌کند اما مورد حمایت جناح‌‌‌‌‌‌های راست افراطی ائتلاف کابینه‌‌‌‌‌‌اش است. سیسی از اقدام اسرائیل برای تخلیه بیش از یک‌میلیون نفر از ساکنان شمال غزه در اکتبر ۲۰۲۳ انتقاد کرد و آن را بخشی از یک طرح بزرگ‌تر برای پاکسازی کل منطقه از وجود فلسطینیان توصیف کرد.

سیسی گفت: «آوارگی یا اخراج فلسطینی‌‌‌‌‌‌ها از نوار غزه به مصر صرفا به این معناست که وضعیت مشابهی نیز رخ خواهد داد؛ یعنی اخراج فلسطینی‌‌‌‌‌‌ها از کرانه باختری به اردن.»

رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور مصر اضافه کرد که بحث درباره تشکیل کشور فلسطین فایده‌‌‌‌‌‌ای ندارد، زیرا زمین آنجا خواهد بود، اما مردم نه. تقریبا در همان زمان، ملک عبدالله ایده مهاجرت بیشتر پناهجویان فلسطینی به اردن یا مصر را «خط قرمز» خوانده بود. حدود ۵.۹‌میلیون پناهنده فلسطینی در سراسر جهان وجود دارد که بیشتر آنها از فرزندان افرادی هستند که با تاسیس رژیم اسرائیل در سال‌۱۹۴۸ مهاجرت کردند. ترامپ پس از روی کار آمدن، تحریم‌های دوران بایدن علیه شهرک‌‌‌‌‌‌نشینان اسرائیلی را که مسوول خشونت‌های مرگبار در کرانه باختری اشغالی بودند، لغو کرد؛ اقدامی که مورد استقبال بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل قرارگرفت و به‌شدت از برقراری مجدد شهرک‌های یهودی در غزه که به‌دستور اسرائیل در سال‌۲۰۰۵ متروکه‌شده، استقبال کرده‌است.

اسموتریچ به‌‌‌‌‌‌سرعت آخرین اظهارات ترامپ را تایید کرد و گفت: «ایده کمک به(غزه‌‌‌‌‌‌ای‌‌‌‌‌‌ها) در جهت یافتن مکان‌های دیگر برای شروع زندگی جدید و بهتر، ایده خوبی است.» وی در بیانیه‌‌‌‌‌‌ای که سخنگوی وی منتشر کرد، گفت: «سال‌‌‌‌‌‌هاست که سیاستمداران راه‌‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌‌های غیرواقعی مانند تقسیم سرزمین و تشکیل دولت فلسطین را پیشنهاد کرده‌اند که موجودیت و امنیت اسرائیل را به‌خطر انداخته و تنها به خونریزی و رنج برای بسیاری از مردم منجر شده‌است.» در این بیانیه ادعا شده‌است: «تنها تفکر خارج از چارچوب با راه‌حل‌های جدید، صلح و امنیت به ارمغان می‌آورد.» ترامپ اوایل این هفته گفت؛ «شاید» بتواند نقشی در بازسازی غزه داشته‌باشد و غزه را به‌عنوان «موقعیت فوق‌‌‌‌‌‌العاده، روی دریا» و «بهترین آب‌‌‌‌‌‌وهوا» ستایش کرد. این اظهارات بازتاب اظهارات دامادش جرد کوشنر در فوریه ۲۰۲۴ بود؛ زمانی‌که کوشنر ملک ساحلی غزه را بسیار ارزشمند خواند و پیشنهاد کرد؛ اسرائیل باید فلسطینیان را از غزه خارج و آن را پاکسازی کند. ترامپ همچنین تایید کرد که محدودیت‌های دوران بایدن، در مورد ارسال بمب‌‌‌‌‌‌های ۹۰۰کیلوگرمی به اسرائیل را لغو کرده‌است. ترامپ در ادامه آتش‌‌‌‌‌‌بس غزه را به دولت خود نسبت داد و گفت: ما آنها را رها کردیم و آنها رهایی را خواهند داشت. آنها هزینه‌ای را پرداخت کرده‌بودند و مدت‌هامنتظرش بودند.»

منبع: donya-e-eqtesad.com