پرش به مطلب اصلی

بنیان سست حمایت بورس

· خواندن 4 دقیقه

بنیان سست حمایت بورس

دنیای اقتصاد -علی قاسمی : رونق نسبی بورس به ظاهر جلوی ریزش بیشتر شاخص‌کل را گرفته‌است. نماگر اصلی بورس پس از برخورد با ناحیه حمایتی ۲میلیون و ۶۵۰هزار‌واحدی، روند روبه‌‌‌‌‌‌‌رشدی را آغاز کرد. هرچند سه روز متوالی است که شاخص‌های بازار سهام سبزپوش شدند، اما بررسی‌‌‌‌‌‌‌ها حکایت از آن دارد که همزمان با روند صعودی، میانگین ارزش معاملات کاهش نسبی داشته‌است.

بنیان  سست  حمایت بورس

شاخص‌کل بورس در آخرین روز هفته، با رشد ۱۲هزارواحدی به ۲میلیون و ۷۳۲هزار واحد رسید. این درحالی است که نماگر هموزن نیز با افزایش یک‌هزار‌واحدی به ۸۳۳هزار واحد رسید. به‌نظر می‌رسد، با ریسک‌های سیاسی که در فضای معاملاتی بورس وجود دارد، سهامداران به‌دنبال بهانه‌‌‌‌‌‌‌اند تا دوباره روند کاهشی را دنبال کنند. هرگونه اخبار منفی که تاثیر محدودی در سود شرکت‌های صنایع بورس داشته‌باشد، بورسی‌‌‌‌‌‌‌ها را ناامید خواهد کرد. دغدغه اصلی بورس، استیضاح وزیر اقتصاد یا برکناری رئیس بانک‌مرکزی نیست. دوعامل مهم حمایت بورس را سست کرده‌است. اول آنکه اختلاف قیمتی دلار توافقی و دلار بازار آزاد به بالاترین مقدار از ۱۹آبان است. دوم، این اختلاف درحالی به ۴۰درصد رسیده‌است که همچنان سایه ریسک‌های سیاسی سنگینی می‌کند.

شاخص در کانال نزولی

از دیدگاه فنی، شاخص‌کل بورس پس از سقفی که در ۱۹دی‌ ثبت شد، وارد یک کانال نزولی کوتاه‌مدت شده‌است که بارها در این کانال نوسان کرده‌است. با تشکیل الگوی سروشانه در اوایل بهمن‌‌‌‌‌‌‌ماه مشخص بود که همزمان با حضور ترامپ در کاخ‌سفید ریسک‌های سیستماتیک افزایش و روند نزولی پیش‌روی بازار است. به‌نظر می‌رسد این روند نزولی در کانال مذکور تا زمان شکست سقف این کانال ادامه داشته‌باشد. یکی از حمایت‌های مهم، محدوده ۲میلیون و ۶۵۰هزار‌واحدی است که کف کانال نزولی مورد اشاره است.

انتظار می‌رفت با کاهش قیمت سهام و کف‌‌‌‌‌‌‌نشینی ارزش دلاری بورس که به محدوده‌های سال‌۹۸رسیده‌است، بازار از این حمایت وارد یک روند صعودی شود، اما احتمالا این حمایت چندان پایدار نیست. یکی از نشانه‌های اصلی سستی روند افزایشی، کاهش میانگین ارزش معاملات خرد است. ارزش معاملات خرد در مقیاس میانگین متحرک ۵روزه به‌شدت کاهش ‌یافته‌است.

 بررسی‌‌‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ سقوط متوسط ارزش دادوستدهای بورسی در بازه‌های ۵روزه به زیر میانگین‌‌‌‌‌‌‌های بلندمدت، سیگنال منفی را به بازار مخابره می‌کند. هرچند قیمت‌های ارزنده فعلی در صورتی‌که ثبات نسبی در فضای سیاسی-اقتصادی ایجاد شود، می‌تواند منجر به یک روند قوی صعودی شود که موجب عبور شاخص‌کل از ۳میلیون واحد می‌شود.

اما در کوتاه‌مدت، انتظار می‌رود بازار تا محدوده ۲میلیون و ۷۶۵هزار‌واحدی رشد کند، اما پس از آن یک روند نزولی را دنبال کند، به‌طوری‌که شاخص‌کل تا ۲میلیون و ۵۰۰هزار واحد نیز سقوط کند، چراکه اگر محرک بورسی قوی وارد چرخه معاملات نشود، بازار با هربهانه‌‌‌‌‌‌‌ای تداوم ریزش را دنبال خواهد کرد. در یک سناریوی خوشبینانه، شاخص بورس با شکست سقف این کانال نزولی، احتمالا تا سقف ۳میلیون‌واحدی رشد خواهد کرد.

دلایل بنیادی رشد پوشالی

بورسی که وزن ریسک سیاسی در آن افزایش ‌یافته‌است، به‌دنبال بهانه است تا روند کاهشی را در پیش بگیرد. نرخ خوراک صنایع تاثیر اندکی بر سود شرکت‌ها گذاشته‌است که دستاویزی شد تا بورس تهران کاهش شدیدی را در روزهای ابتدایی تجربه کند. اختلاف قیمتی دلار توافقی و دلار نیما درحالی به نزدیک ۴۰درصد رسیده‌است که صنایع بورسی همچنان ریسک دخالت مستقیم دولت را تجربه می‌کنند. این اختلاف به بالاترین مقدار از ۱۹آبان سال‌جاری رسیده‌است. درحالی قیمت دلار از مرز ۹۲هزار‌تومان عبور کرده‌ که قیمت دلار توافقی حدود ۶۷هزار‌تومان است.

عدم‌تغییر نرخ دلار توافقی، سبب خواهدشد تا انگیزه سرمایه‌گذاری در بورس و صنایع بورسی کاهش یابد. هرچند برخی معتقدند، رشد قیمت دلار در بازار آزاد هیجانی است، اما به‌نظر می‌‌‌‌‌‌‌رسد بخشی از این افزایش قیمت در نتیجه تورم باشد و دلار توافقی نیز پس از یک عقب‌‌‌‌‌‌‌ماندگی زیاد در سال۱۴۰۲ باید بتواند خود را به قیمت دلار در بازار آزاد نزدیک کند. رانت ۴۰درصدی ایجادشده در قیمت دلار، احتمالا اهالی بورس را به‌عنوان سرمایه‌گذاران در تولید، منزوی خواهد کرد. نسبت P/E بازار درحالی به ۶.۷۳واحد رسیده‌است که سایه ریسک‌های سیاسی همچنان سنگینی می‌کند. ارزش دلاری بورس تهران نیز به کف آبان و محدوده‌های سال۹۸رسیده‌است. اگر شرایط سیاسی اجازه محیاشدن یک فضای امن را برای سرمایه‌گذاری در بورس بدهد، احتمالا پول‌های جدیدی وارد بورس خواهدشد، با این‌حال با وجود روزهای مثبت در بورس، خروج پول قابل‌توجهی طی هفته گذشته به‌ثبت رسیده‌است.

همچنین صندوق‌های طلای بورسی موفق شدند تا روزانه یک‌هزار‌میلیارد‌تومان از پول حقیقی‌‌‌‌‌‌‌ها را جذب کنند.

منبع: donya-e-eqtesad.com