پرش به مطلب اصلی

امید بورس به تحقق وعدهها

· خواندن 3 دقیقه

امید بورس به تحقق وعده‌ها

دنیای اقتصاد - علی قاسمی : با افزایش حمایت‌های اقتصادی از بازار سهام، انتظار می‌رفت شاخص‌های بازار سهام دوباره سبزپوش شوند. رونق نسبی بورس تهران خود را در ارزش معاملات خرد نشان‌داد. این سنجه آماری با عبور از ۱۱هزار‌میلیارد‌تومان، دوباره امید را به معاملات برگرداند. شاخص‌کل بورس با رشد ۲۵هزار‌واحدی به ۲میلیون و ۸۴۰هزار واحد رسید. شاخص هموزن نیز با رشد ۲هزار و ۵۰۰واحدی به محدوده ۸۹۰هزار واحد افزایش‌یافت. همچنین طی اولین روز هفته، ۱۴۰میلیارد‌تومان پول حقیقی به گردونه معاملات بورس وارد شد.

امید بورس به تحقق  وعده‌ها

 به‌نظر می‌رسد خبرهایی که از احتمال کاهش تنش شنیده می‌شود، می‌تواند تنور بازار سهام را داغ نگه‌دارد. به‌نظر می‌رسد با توجه به آنکه نصف نمادهای بورسی سرخ‌پوش بودند، می‌توان بازاری متعادل را در روزهای آتی تجربه کرد.

سبزپوشی بازارهای جهانی

ترامپ سیگنال کاهش نرخ بهره را برای رونق اقتصاد آمریکا داد. با این خبر، طلای جهانی با رشد قابل‌توجهی به مرز ۲هزار و ۸۰۰دلار برای هر اونس رسید. قیمت فلزات اساسی و گرانبها نظیر مس، روی و نقره نیز بازارهای جهانی را سبزپوش کرد، بااین‌حال همچنان قیمت پایین شمش فولاد، شرکت‌های فولادی داخلی را نگران کرده‌است. همان‌طور که در گزارش‌های ۹ماهه صنایع دیده می‌شود، شرکت‌های فولادی با افت قابل‌توجه حاشیه سود، همراه شدند.

بازار ارزنده است؟

نسبت قیمت به سود بازار با رسیدن به کف ۷واحدی، سیگنال ارزندگی داد. بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها حکایت از آن دارد که این نسبت به ریسک‌های سیاسی حساسیت بالایی دارد و احتمالا نسبت به اخبار مذاکرات و FATF واکنش نشان خواهد داد. گزارش‌های خوب پاییز هم که یکی از عوامل تعدیل P/E بازار بودند، نشان‌دادند که رویکرد دولت نسبت به تولید و سودآوری شرکت‌ها تغییر کرده‌است.

احتمالا با چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز مثبتی که برای گزارش‌های دی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ماه و به‌طور کلی گزارش‌های زمستان وجود دارد، به‌نظر می‌رسد رشد سودآوری خوبی را در چهارمین فصل سال‌نیز شاهد باشیم. در این‌صورت، قیمت‌ها در بازار سهام می‌توانند به ارزش واقعی خود نزدیک شوند. افزایش تقاضا در گروه بانکی به دلیل خبرهای خوبی که از FATF شنیده‌شد نیز بر روند بازار موثر بود و جلوی افزایش عرضه‌ها را گرفت. با خبرهای خوب از مذاکرات و کاهش انتظارات تورمی، احتمالا نرخ بهره نیز می‌تواند کاهش نسبی را تجربه کند. در این‌صورت، می‌توان ارزندگی بازار را با پارامتر نرخ بهره، مورد سنجش قرارداد.

فشار عرضه‌ها کاهش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد؟

با وجود آنکه نیمی از نمادهای بازار، در معاملات شنبه قرمزپوش بودند، فشارهای عرضه نیز بر بازار غلبه خواهد کرد، اما با توجه به سناریوهای تکنیکال مختلف می‌توان انتظار داشت که در یک حالت بدبینانه، اصلاح قیمتی را شاهد باشیم. با وجود آنکه خبرهایی از مذاکرات جدی میان ایران و غرب شنیده می‌شود و واکنش کاهشی خوبی را در قیمت تتر و دلار داشتیم، اما به‌نظر می‌رسد بازار منتظر است تا همه وعده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و اظهارات عملی شود. هنوز دلار کانال ۸۰هزار‌تومان را از دست نداده‌است و قیمت‌های طلا و سکه در اوج هستند. این موضوع نشان می‌دهد؛ هیجانات و نااطمینانی بر فضای اقتصاد غلبه کرده‌است.

با این فرض، هم این سناریو وجود دارد که شاخص‌کل از قله ۲میلیون و ۹۴۲هزار واحد عبور کند. این سناریو در حالی اتفاق خواهد افتاد که قدری از هیجانات در سایر بازارها کاهش یابد و قیمت دلار توافقی هم به بالای ۷۰هزار‌تومان صعود کند. همچنان سناریوی اصلاح عمیق در بازار، قابل‌بررسی است. با فرض آنکه الگوی سروشانه نزولی در بازار محقق شود، در حال‌حاضر بازار می‌تواند وارد یک روند اصلاحی شود.

منبع: donya-e-eqtesad.com